Politie Twente

Persberichten Politie Twente 14 maart 2007

Man overleden na val van dak

Nijverdal

Op dinsdag 13 maart werd om 10.15 uur een bedrijfsongeval gemeld bij een bedrijfshal gelegen aan de Bedrijvenweg in Nijverdal. Medewerkers van een bedrijf uit Nijverdal waren daar bezig met het vervangen van kunststof lichtplaten op het dak van de bedrijfshal. Een 20-jarige man uit Den Ham was tijdens deze werkzaamheden door nog onbekende oorzaak door het kunststof dak gevallen en ruim 8 meter lager op een betonnen vloer terechtgekomen. De traumaheli vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis, waar hij in de loop van de middag aan zijn verwondingen overleed. De arbeidsinspectie is ingeschakeld en zal een nader onderzoek instellen naar de omstandigheden. (07-033137)

Verkeerscontroles

Twente

De politie Twente hield op dinsdag 13 maart op verschillende locaties in de regio toezicht op de verkeersveiligheid. Daarbij werd voor diverse verkeersovertredingen bekeurd:

Enschede

Op de Hengelosestraat in Enschede, ter hoogte van de Molenstraat, werd 's avonds tijdens een controle op verlichting in totaal 44 keer (43 fietsers en 1 bromfietser) bekeurd voor het niet hebben van juiste of geen verlichting. Een van de fietsers, een 23-jarige Enschedeër, weigerde bij herhaling zijn naam en/of zijn identiteitsbewijs te geven. De politie hield daarop de 23-jarige aan. Na verhoor kon hij met nog een proces-verbaal het bureau weer verlaten. (07-033439/44)

Enter

Tijdens een snelheidsmeting werd omstreeks 19.00 uur die dinsdag een 23-jarige Wierdenaar betrapt op een snelheidsoverschrijding van 62 km/u op de Wierdenstraat in Enter. In plaats van de toegestane

80 km/u reed de man 142 km/u. De politie nam zijn rijbewijs in en maakt proces-verbaal op.

(07-033458)

Goor, Bentelo en Markelo

Op meerdere locaties in genoemde plaatsen werden algemene verkeerscontroles gehouden. In totaal maakte de politie 21x proces-verbaal op. 15x geen autogordel dragen

2x afvallende lading

1x niet handsfree bellen
1x tegen rijrichting inrijden 2x niet kunnen tonen van kentekenbewijs (07-033339)

Automobilist gewond bij eenzijdig verkeersongeval

Borne

Passerende automobilisten zagen op dinsdag 12 maart omstreeks 21.45 uur lichten in de berm van de A35 onder Borne. Zij reden terug en zagen een gewonde man over de vluchtstrook lopen. Deze man, een 33-jarige Almeloër, bleek de automobilist en enige inzittende van een auto. Vervolgens zakte de man in elkaar en bleef daar liggen. Hij werd voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht en daar opgenomen. De politie constateerde alcoholgebruik bij de 33-jarige en liet van hem een bloedproef afnemen. Uit voorlopig onderzoek door de politie bleek dat de 33-jarige door nog onduidelijke oorzaak van de weg was geraakt. Naar de juiste toedracht stelt de politie nog een nader onderzoek in. Van de auto werd vanwege de schade het kentekenbewijs deel I ingenomen. (07-032988)

Man aangehouden wegens mishandeling

Almelo

Op dinsdag 13 maart werd om 20.20 uur een mishandeling gemeld vanuit een woning aan de Peppelstraat in Almelo. Ter plaatse bleek dat er een ruzie was geweest in de woning tussen de 45-jarige bewoner en een 31-jarige Almelose, die bij hem in woning was om spullen op te halen. Daarbij was de 31-jarige geslagen door de 45-jarige, waardoor de vrouw behoorlijk toegetakeld was. De 31-jarige is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht en kon na behandeling van onder andere een hersenschudding en een zwaar gekneusde oogkas weer naar huis. De politie hield de 45-jarige bewoner aan en sloot hem op voor nader verhoor. (07-033463)

Aanhouding wegens diefstal

Enschede

Op dinsdag 13 maart werd een diefstal gemeld bij een bedrijf aan de Binnenhaven in Enschede. Een 30-jarige medewerker van het bedrijf had een 16-jarige Enschedeër, stagiaire bij het bedrijf, betrapt op het stelen van geld uit zijn portemonnee. Daarvoor was al meerdere keren geld uit de portemonnee van de 30-jarig weggenomen, waarop de 30-jarige het geld in zijn portemonnee had gemerkt. Het bankbiljet werd ontdekt in een kassalade van een nabijgelegen winkel, waar de verdachte kort na de diefstal aankopen had gedaan. De politie hield de 16-jarige verdachte aan. De verdachte is in verzekering gesteld en voor nader verhoor opgesloten. (07-033146)

Gestolen auto's omgekat en verkocht

Enschede

Door de aanhouding van vijf personen heeft de politie het onderzoek naar een zestal autodiefstallen afgerond. Drie auto's konden worden teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar.

Op vrijdag 16 juni 2006 werd aan de Schipperhorst in Enschede een Mercedes aangetroffen die daar niet thuishoorde. Een onderzoek werd ingesteld en naar aanleiding van dit onderzoek bleek dat de auto in de nacht van 19 op 20 mei 2006 in het Duitse Emsdetten was ontvreemd.

In het vervolg van het onderzoek werd vastgesteld dat een vijftal personen uit Twente op de een of andere manier betrokken waren geweest bij het stelen, het omkatten en het doorverkopen van auto's. Het gaat hierbij om drie Enschedeërs van 26, 40 en 44 jaar, een Hengeloër van 45 jaar en een Hengelose van 39 jaar. Zij werden in de periode begin januari tot begin februari 2007 aangehouden. Twee van hen, de 40-jarige Enschedeër en de 45-jarige Hengeloër, zitten in afwachting van de terechtzitting nog vast. De andere drie zijn in afwachting van de terechtzitting in vrijheid gesteld.

In eerste instantie werd duidelijk dat de 40 jr. Enschedeër opdracht gaf voor het stelen van de auto's. Dit werd dan gedaan door de 45-jarige man uit Hengelo die samen met zijn 39-jarige Hengelose vriendin op pad ging. Zij bezochten garagebedrijven in voornamelijk Duitsland, maakten een proefrit met een auto die te koop stond en vervalsten de autosleutel om op een later tijdstip de betreffende auto "op te halen" .

Nadat de auto's in Enschede waren afgeleverd bij de 40-jarige werden deze door hem omgekat waarbij hij in sommige gevallen werd geholpen door de 44-jarige Enschedeër. De aangehouden 29-jarige zorgde voor valse kentekenplaten nadat de auto's bij het omkatten waren voorzien van andere chassisnummers en andere autopapieren. Hiervoor werd meestal een sloopauto uitgezocht van hetzelfde type als de gestolen auto en de gegevens hiervan werden voor het omkatten gebruikt.

Tot nu toe is komen vast te staan dat op deze wijze een zestal auto's zijn ontvreemd, omgekat en getracht door te verkopen. In vijf gevallen gaat het hierbij om auto's uit de duurdere klasse, Mercedes en BMW, die in Duitsland waren gestolen. Dit gebeurde in de periode begin november 2005 tot eind november 2006. In november 2006 werd bovendien een auto door hen gestolen in Groenlo. De politie heeft het vermoeden dat meer auto's door deze groep zijn gestolen, omgekat en doorverkocht. Dit is echter op dit moment nog niet aantoonbaar. (06-076111)

Monique Oude Wolbers: 053-4555588
---- --