D66

Gelijke rechten in gemeente Bonaire

14 maart 2007, 10:59

Ook in de toekomstige Nederlandse gemeente Bonaire moeten homos en lesbos de mogelijkheid hebben te trouwen. Dit bepleitte D66-Kamerlid Boris van der Ham dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

Nu PvdA, CDA en ChristenUnie het debat hierover in Nederland weer aangezwengeld hebben, door in het regeerakkoord op te nemen dat ambtenaren die weigeren paren van gelijkgeslacht te trouwen in de toekomst mogelijk wettelijk beschermd gaan worden, merk je dat dit opgepikt wordt, en er steeds meer aan de openstelling van het huwelijk getornd wordt, aldus Van der Ham, Zoals nu in Bonaire, waar de grootste politieke partij heeft aangegeven geen homohuwelijk te willen op het eiland.

Bonaire wordt in de toekomst een zogenaamde bijzondere gemeente van Nederland. Van der Ham drong er bij de ministers Plasterk en Hirsch Ballin op aan in de onderhandelingen hierover geen concessies te doen op het gebied van gelijkheid van mensen. Man of vrouw, blank of zwart, homo of hetero, voor de Nederlandse wet is iedereen gelijk, legt Van der Ham uit, Als bijzondere gemeente van Nederland heeft Bonaire zich hier dus ook aan te houden.

Van der Ham is teleurgesteld in het antwoord van beide bewindspersonen. Het kabinet durft geen harde toezeggingen te doen en dat spijt mij. Natuurlijk zullen er in de onderhandelingen compromissen worden gesloten over geldstromen en andere technische zaken, maar D66 wilde een toezegging van de regering dat er niet wordt ingeleverd op gelijke behandeling van mensen.

---