Bureau Verkeershandhaving


Betrokkenen dodelijke achtervolging Saasveld vrijgesproken

14 maart 2007

De rechtbank in Almelo heeft drie mannen vrijgesproken van medeplichtigheid aan (poging tot) doodslag en poging tot zware mishandeling. Aan een van de mannen was ook dood door schuld in het verkeer ten laste gelegd. Hij is hiervoor vrijgesproken. De zaak tegen een vierde verdachte is aangehouden tot 27 april aanstaande.

Dode en twee gewonden
De vier mannen waren op 12 november 2006 na een ruzie in twee aparte auto's achter een andere auto aangereden. Bij Saasveld is de eerste auto tegen een boom gereden. De bestuurder kwam daarbij om het leven. De twee andere inzittenden raakten gewond. De drie vrijgesproken verdachten zaten samen in één van de achtervolgende auto's, een Audi. De aangehouden zaak betreft de bestuurder van de andere achtervolgende auto.

Niet bewezen
De rechtbank acht niet bewezen dat de bestuurder van de Audi de auto van de slachtoffers heeft klemgereden of ingesloten. Er zijn wel getuigenverklaringen dat de Audi achter de auto van de slachtoffers stond geparkeerd, maar dat betekent volgens de rechtbank nog niet dat er sprake was van klemrijden of insluiten. Ook is niet gebleken dat de inzittenden van de twee achtervolgende auto's daartoe samenwerkten.

Moreel verwijtbaar
Hoewel de verdachten op alle punten die hen ten laste werden gelegd, zijn vrijgesproken, benadrukt de rechtbank dat zij moreel verwijtbaar hebben gehandeld door geen hulpdienst in te schakelen en het ongeval te verzwijgen.