Ingezonden persbericht


14 maart 2007

Konijnen omgekomen bij brand in Holten

Ruim 6000 konijnen zijn afgelopen nacht omgekomen door de rook en hitte als gevolg van een brand in een schuur van een konijnenhouderij. Een naastgelegen schuur met 4000 konijnen is niet getroffen. De schuur waarin de brand woedde is aan de buitenzijde in tact gebleven maar binnenin uitgebrand.

Omstreeks kwart voor twee vannacht is er bij de brandweermeldkamer melding gedaan van een brand in een schuur van een konijnenhouderij aan de Lambooysweg 1 in Holten. Bewoners van een naburig erf werden wakker van een sterke brandlucht. Daarop belden zij de brandweer.

Ter plaatse aangekomen werden aan de buitenzijde van de schuur geen vlammen aangetroffen. Wel was er sprake van een flinke rookontwikkeling rondom het pand. Verkenning door de brandweer wees uit dat er korte tijd een heftige brand binnen in de schuur had gewoed die, vermoedelijk door een gebrek aan zuurstof, zichzelf voor een groot deel had gedoofd. De 6000 konijnen in de schuur waren als gevolg van die brand bij aankomst van de brandweer al niet meer in leven.

De bluswerkzaamheden werden verricht door twee tankautospuiten van de korpsen Holten en Markelo. Uit veiligheidsoogpunt verrichtte de brandweer haar werkzaamheden met adembescherming. Brandweer Hengelo (Ov) assisteerde gedurende de brand in het voorzien in die adembescherming. Even voor drie uur vannacht was de brand onder controle en werd het sein 'brandmeester' gegeven. Het nablussen duurde tot half vijf in de ochtend.

De eigenaar van de konijnenhouderij was dermate aangeslagen dat hij nog kort is behandeld door het personeel van de ter plaatse aangekomen ambulance. Salvage heeft de schade geïnventariseerd en verzorgt in overleg met de eigenaar de afhandeling daarvan.

Inlichtingen voor de pers:
Operationele Voorlichting Brandweer, Janice Meerenburgh, 06 - 22 60 57 52

-----------------------
PERSBERICHT BRANDWEER

---- --