Openbaar Ministerie

Transacties voor overtreden Waterleidingwet

Functioneel Parket, 14 maart 2007

Het Functioneel Parket heeft een camping, een kampeerboerderij, een jachthaven en een roei- en zeilvereniging een transactie van ⬠2500,- aangeboden voor het overtreden van de Waterleidingwet. Aanleiding hiervoor was een viertal processen-verbaal die eind 2006 werden opgemaakt door de VROM-Inspectie.

Nadat in februari 1999 een grootschalige besmetting met legionella plaatsvond in Bovenkarspel, is strenge regelgeving van kracht. Een aantal voorschriften in de Waterleidingwet betreft dan ook de beheersing van de legionellaproblematiek.

Om besmetting en verspreiding van de bacterie tegen te gaan is een aantal maatregelen vereist. Zo is het opstellen van een risicoanalyse van de leidingwaterinstallatie, het hebben van een beheersplan, het verrichten van metingen en het halfjaarlijks onderzoeken van het water op de aanwezigheid van legionellabacteriën een vereiste. De bedrijven die de transacties aangeboden kregen voldeden hier niet aan.

Vorig jaar werd bij meer dan 50 bedrijven proces-verbaal opgemaakt in verband met overtreding van de Waterleidingwet. De VROM-Inspectie ziet er op toe dat de vereiste maatregelen worden getroffen.

Men wordt niet ziek of besmet door het drinken van met legionellabesmet water, maar door het inademen van fijn verdeelde waterdruppeltjes (aërosolen) bij bijvoorbeeld het douchen.