Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Zorgbelang Nederland

Resultaten Meldpunt; veel onduidelijkheid, geen chaos

Utrecht, 14 maart 2007

Het Meldpunt huishoudelijke verzorging van de Zorgbelangorganisaties is niet massaal overspoeld met opmerkingen en klachten rondom de invoering van de Wmo. De binnengekomen meldingen gaan voornamelijk over onduidelijkheid of onvrede over de indicatiestelling, de gevolgen van de Wmo op de persoonlijke situatie, de verandering van zorgaanbieder en bureaucratie bij de uitvoer van de Wmo. De situatie rondom de thuiszorg is nog niet stabiel en in sommige gemeenten moeten de veranderingen nog gaan plaatsvinden. Het Meldpunt huishoudelijke verzorging blijft daarom voorlopig open en is bereikbaar via 0900-2437070 en www.zorgbelang-nederland.nl.

Resultaten tot nu toe
Er zijn tot nu toe 235 meldingen binnengekomen bij het Meldpunt huishoudelijke verzorging. Dit aantal is geen basis voor representatieve conclusies. Toch viel een aantal zaken op. Zo geeft 59% van de respondenten aan voldoende geïnformeerd te zijn en vond 64% dat dit op tijd gebeurde. Als er echter vragen gesteld worden over de gevolgen van de Wmo op de persoonlijke situatie dan blijken deze vaak niet helder te zijn. Zo geeft bijna 40% aan niet te weten wat de gevolgen voor hem of haar zijn als het over indicatiestelling gaat, 52% heeft geen idee wat de gevolgen zijn voor het Persoonsgebonden budget en 56% weet niet of de Wmo iets verandert in zijn of haar eigen bijdrage.

Voor de Zorgbelangorganisaties zijn alle individuele reacties belangrijk, aangezien zij belangenbehartiger zijn voor iedereen die gebruik maakt van zorg en welzijn. De persoonlijke reacties van mensen komen voor een groot deel overeen met de gegevens zoals hierboven beschreven. Verder blijkt dat mensen zich zorgen maken over het behouden van de eigen hulp en thuiszorgorganisatie, de uitslag van de indicatiestelling en eventueel vermindering van het zorgaanbod. Ook de bureaucratie bij de indicatiestelling en de uivoering van de wet in het algemeen wordt genoemd.

Verwachting
De verwachting is dat er in de nabije toekomst nog meer meldingen binnenkomen. Redenen hiervoor zijn dat de situatie in de thuiszorg nog niet stabiel is, dat in sommige gemeenten de veranderingen nog moeten plaatsvinden en dat veel mensen nog niet weten wat de veranderingen in de Wmo voor hen persoonlijk betekenen. De effecten van de veranderingen in de huishoudelijke zorg zijn daarom wellicht pas op langere termijn echt goed zichtbaar.

Bereikbaarheid Meldpunt:
Het Meldpunt huishoudelijke verzorging is te bereiken op http://www.zorgbelang-nederland.nl en per telefoon: Voor vragen over en problemen met de Wmo kan iedereen terecht bij de afdeling Informatie- en klachtenopvang gezondheidszorg (IKG) van de regionale Zorgbelangorganisatie. Het IKG in de eigen regio is bereikbaar via 0900-243 7070 (¤ 0,10 per minuut).

Over Zorgbelang Nederland

Zorgbelang Nederland is de brancheorganisatie van de 21 regionale Zorgbelangorganisaties die elk actief zijn in hun eigen regio. Zij werken aan optimale zorg- en welzijnsvoorzieningen. Ze laten de stem van burgers in de regio horen. Zorgbelang Nederland ondersteunt haar leden door belangenbehartiging richting bijvoorbeeld het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), koepels van zorgaanbieders, verzekeraars en patiënten- en consumentenorganisaties op landelijk niveau. Zorgbelang Nederland zorgt dat haar leden optimaal invulling kunnen geven aan hun belangenbehartiging en dienstverlening, stimuleert innovatie en bevordert de samenwerking en samenhang.



Ingezonden persbericht