Politie Groningen

Politie lost overvallen in Groningen op

Groningen, 14-03-2007 o De politie heeft afgelopen week drie overvallen in de stad Groningen opgelost. Vier verdachten verklaarden verantwoordelijk te zijn voor de overvallen op een Chinees restaurant en een videotheek in Groningen in februari 2006. Met de aanhouding van drie andere personen is ook een overval op een cafetaria in Groningen opgelost. Deze overval vond 17 februari jongstleden plaats.

Overvallen Kajuit

Op 10 februari 2006 werd aan de Kajuit in Groningen een videotheek overvallen. Ruim anderhalve week later werd in dezelfde straat een Chinees restaurant overvallen. Na deze overvallen werd een uitgebreid onderzoek ingesteld. Zo werd een buurtonderzoek gedaan en werd het publiek via de opsporingsprogrammas van de Avro en RTV Noord gevraagd om meer informatie.

Na onderzoek kwamen vier Stadjers naar voren als mogelijke verdachten. Tijdens een van de overvallen werden sporen aangetroffen. Deze sporen kwamen overeen met het DNA van een van de verdachten. Alle verdachten verklaarden vervolgens hun betrokkenheid. De verdachten zijn allen afkomstig uit de stad Groningen en variëren in de leeftijd van 20 tot 26 jaar. Alle vier zitten in bewaring.

Overval Jacob van Ruysdaelstraat

Met de aanhouding van drie Stadjers (15, 17 en 18 jaar) heeft de politie ook een overval op een cafetaria in de Jacob van Ruysdaelstraat in Groningen opgelost. Deze overval vond plaats op 17 februari 2007. Twee jongens kwamen die avond de cafetaria binnen en bedreigden een medewerker met een mes. De andere bleef op de uitkijk staan. Enkele maanden daarvoor probeerden dezelfde jongens de cafetaria al eens te overvallen, maar dat mislukte.

Naar aanleiding van de overval op 17 februari is een grootschalig buurtonderzoek opgezet. Uit dit onderzoek kwamen waardevolle verklaringen. Ook werden andere getuigen gehoord. Hieruit kwamen concrete aanwijzingen dat de drie jongens betrokken zouden zijn bij de overval. De 15- en 18-jarige verdachte werden echter 4 maart aangehouden toen zij werden betrapt bij een winkeldiefstal aan de Brugstraat. De 17-jarige werd afgelopen week aangehouden.

De drie verdachten zijn voorgeleid aan de rechter commissaris. Allen zijn in bewaring gegaan.