Gemeente Maassluis

Tentoonstelling Psalmenoproer in Maassluis verlengd

Het succes van de activiteiten rond de tentoonstelling `Psalmenoproer in Maassluis' in het Gemeentemuseum Maassluis heeft ertoe geleid dat de belangstelling voor de tentoonstelling nog steeds toeneemt. De combinatie van een lezing, wandeling en rondleiding trok bijvoorbeeld op zaterdag 3 februari veertig belangstellenden uit heel Nederland en de psalmzangmiddag zorgde op 10 februari zelfs voor een afgeladen Groote Kerk. De extra belangstelling voor `Psalmenoproer in Maassluis' heeft het Gemeentemuseum Maassluis doen besluiten de tentoonstelling nog enkele maanden te verlengen tot en met maandag 28 mei 2007.

De tentoonstelling `Psalmenoproer in Maassluis' in de Dijkzaal van het Gemeentemuseum Maassluis betreft een beperkte presentatie over het psalmenoproer dat van 1775 tot 1776 in Maassluis uitbrak over de nieuwe kortere zangwijze van psalmen. Eerder in 1774 hadden de Staten Generaal de nieuwe psalmberijming doorgevoerd. Een deel van de Maassluise bevolking was het hier al niet mee eens maar toen de kerkeraad besloot het langzame en gerekte zingen van psalmen te versnellen, liepen de spanningen in Maassluis hoog op.de voormalig Maassluise auteur Maarten 't Hart.nog te bezoeken. In de Podiumzaal van het museum sluit het Maassluise kunstenaarsduo met de expositie `Breekbaar' hun rijke artistieke carrière af.Tuinzaal tot en met 29 april 2007 de reizende tentoonstelling te zien die onlangs is teruggekeerd uit Oost-Europa. De presentatie van de stad Maassluis is te zien geweest in de zustersteden Kézdivásárhely (Roemenië) en Hatvan (Hongarije). De reizende expositie is een product van de samenwerking tussen de Stichting Stedenband, het Nationaal Sleepvaartmuseum, de Stichting Hollands Glorie en het Gemeentemuseum Maassluis.

In `Psalmenoproer in Maassluis' wordt een verzameling oude psalmboeken (van Gert-Jan Buitink, België) getoond, teruggaand tot in de 16e eeuw. Verder zijn er oude Statenbijbels, etsen en gravures uit deze tijd tentoongesteld. Ook is een fragment te zien van het interieur van de Groote Kerk, het middelpunt van de Maassluise volksopstand tegen de nieuwe berijming. Tot slot worden er elementen en attributen getoond die verband houden met het nieuwe boek `Het psalmenoproer' van

Gezien de grote belangstelling voor de activiteiten die verband houden met de tentoonstelling `Psalmenoproer in Maassluis' wordt er ook gekeken of enkele van de activiteiten de komende periode nog eens herhaald kunnen worden.

Naast de tentoonstelling `Psalmenoproer in Maassluis' is tot en met 25 maart 2007 ook de overzichtstentoonstelling met keramiek van Otto en Margreet Zeegers

Bovendien is in de

Voor informatie over de tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Maassluis kan, behalve op maandag, tussen 14.00 en 17.00 uur worden gebeld naar nummer: (010) 591 38 13.