Gemeente Hilversum

Woonlasten in Hilversum gemiddeld 617 euro per jaar

14 maart 2007
De gemiddelde woonlasten bedragen in de gemeente Hilversum 617 euro per jaar. Daarmee staat Hilversum op de derde plaats in de ranglijst van grote gemeenten. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo).

Onder de gemiddelde woonlasten verstaat het Coelo de OZB voor de eigenaar van een woning met een voor Hilversum gemiddelde waarde, plus het rioolrecht en een reinigingsheffing voor een meerpersoonshuishouden.
Voor de eigenaar van woningen is het OZB-tarief 2 euro per 2500 euro economische waarde. Ter vergelijking: Amsterdam heeft het laagste tarief (1,63 euro), Nijmegen het hoogste (4,44 euro).

Laagste tarieven voor bedrijven
De gemeente Hilversum hanteert in vergelijking met de andere grote steden, de laagste OZB-tarieven voor niet-woningen (kantoren en bedrijfslocaties). Het eigenarendeel kent een tarief van 3,26 euro en het gebruikersdeel is 2,62 euro.

Hilversum is één van de acht grote gemeenten die het tarief afvalstoffenheffing heeft verlaagd (met 1,5%). Eénpersoonshuishoudens betalen in Hilversum 162,24 euro, tweepersoonshuishoudens 215,76 euro en meerpersoonshuishoudens 268,92 euro.
Een inwoner van Hilversum levert gemiddeld per jaar 281 kg restafval in (gemiddelde van de grote steden is 292 kg) en 103 kg gft (gemiddeld 52 kg).

Hoogste rioolrecht
Van de 37 steden hanteert Hilversum het hoogste tarief rioolrecht (191 euro). Dat heeft onder andere te maken met de kosten van het onderhoud en beheer van het rioolstelsel en de wijze van kostentoerekening. De gemeente heeft voor een kostentoerekeningsopzet gekozen die ervan uitgaat dat op termijn alle investeringen in de riolering direct door het rioolrecht kunnen worden gedekt om te voorkomen dat de tarieven in de toekomst tot ongewenste hoogte stijgen. In de afgelopen jaren is het rioolrecht in Hilversum jaarlijks verhoogd om de kostendekkendheid te vergroten. Deze slag zal bij veel andere gemeenten nog gemaakt gaan worden, is de verwachting in het Coelo-rapport.

Jaarlijks rapport
Het Coelo brengt jaarlijks een rapport uit over de lokale lasten in Nederland. Hierin staan overzichten van de tarieven van OZB, rioolrecht, afvalstoffenheffing en parkeerbelastingen van de 37 grootste gemeenten. Bovendien wordt aandacht besteed aan de plaats van de gemeentelijk belastingen in het geheel aan woonlasten voor huishoudens. Dit doen zij op basis van de begrotingen en de tariefsvoorstellen zoals die door de gemeenteraden worden vastgesteld.

Het college van b en w heeft kennis genomen van het Coelo rapport en een samenvatting van de belangrijkste punten ter informatie aan de commissie economie gestuurd.