Gemeente Hoorn


B en W willen erfpachtstelsel afschaffen

14 maart 2007 - Burgemeester en Wethouders van Hoorn zullen de gemeenteraad voorstellen het erfpachtstelsel in Hoorn af te schaffen. Zij trekken deze conclusie naar aanleiding van een discussienota over het erfpachtbeleid in Hoorn. Over de nota vindt op 10 april in de raadscommissie een discussie plaats.

Voornaamste argument is dat de ideologische achtergrond van het erfpachtsysteem niet meer van deze tijd is. De raad besluit naar verwachting 8 mei over de toekomst van het erfpachtbeleid.

In de gemeenteraadsvergadering van 12 december 2006 is aan het college gevraagd een discussienota op te stellen over erfpacht in de gemeente Hoorn. Directe aanleiding hiervoor was de onrust die ontstond bij erfpachters in De Huesmolen. Zij kregen in het najaar van 2006 bericht van de gemeente over een herziening van de grondwaarde en de vaststelling van een nieuwe canon. Dat is een geldsom die betaald moet worden aan de gemeente voor het gebruik van de grond. De canon is in 1976 voor dertig jaar afgekocht. Deze termijn liep per januari 2007 af en de erfpachters werden geconfronteerd met een nieuw vastgestelde canon. Hierover ontstond veel onrust. Intussen is uitstel van betaling verleend aan de erfpachters totdat de gemeenteraad zich heeft uitgesproken over een eventuele wijziging van het erfpachtbeleid. Dit betekent niet dat belanghebbenden geen verplichting hebben tot betalen. De betalingsverplichting bestaat uit de te betalen canon of een koopsom voor de aankoop van het eigendom.

Gronduitgiftebeleid
De laatste jaren heeft een aantal gemeenten zoals Rotterdam, Schiedam en Leiden besloten erfpacht als vorm van gronduitgifte af te schaffen. Hoorn kent nog steeds de mogelijkheid tot uitgifte in erfpacht. Binnen het gemeentelijk gronduitgiftebeleid bestaat de mogelijkheid om grond voor zowel woningbouw als bedrijfsdoeleinden in erfpacht uit te geven. Voor de gemeente speelt de uitgifte in erfpacht op dit moment een geringe rol binnen het gemeentelijk gronduitgiftebeleid. In principe worden alleen nog centrumgebieden in erfpacht uitgegeven.

Koopsom
In 1976 is de basis gelegd voor het erfpachtbeleid in Hoorn, waarbij de volgende uitgangspunten golden: de grond blijft in handen van de gemeenschap, een eventueel toekomstige waardestijging van de grond valt toe aan de gemeenschap en door nader te stellen voorwaarden kan het gebruik van de grond en daarop ontwikkelde bebouwing geregeld worden. Wanneer wordt onderschreven dat de ideologische achtergrond maatschappelijk niet meer wordt gedragen, is er geen noodzaak meer aanwezig om het huidige erfpachtsysteem in stand te houden.

Omhoog Terug Laatste wijziging van deze pagina: 14 maart 2007