Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (14/3)

TILBURG, 14 maart 2007

Politie kleurt Goirle blauw

GOIRLE: De politie van het team Leijdal-Hilvarenbeek heeft gisterenmiddag en avond met 40 agenten de actie Goirle Blauw gehouden. Daarbij zijn 124 bekeuringen uitgedeeld. Daarvan waren er 38 vanwege overtreding van de maximumsnelheid, 84 voor andere
verkeersovertredingen, één vanwege rijden onder invloed en één vanwege het storten van illegaal afval. De acties in het kader van Goirle Blauw zijn bedoeld om enerzijds repressief overtredingen aan te pakken en anderzijds zichtbaar aanwezig te zijn waardoor het
veiligheidsgevoel van de inwoners van Goirle en Riel wordt versterkt. De intentie is ook om een signaal af te geven waardoor er in het verkeer een gedragsverandering wordt bereikt.

Snelheidscontrole met laser
Op de Abcovensedijk, de Nieuwkerksedijk en de Tilburgseweg werd het verkeer op snelheid gecontroleerd. De snelheid van 420 voertuigen werd opgenomen. Daarvan waren er 38 in overtreding. De hoogst genoteerde snelheid was 83 kilometer per uur.

Verkeerscontrole
Er hebben tijdens Goirle Blauw diverse verkeerscontroles plaats gevonden onder meer aan de Spoorbaan, de Beeksedijk, de Poppelseweg en de Abcovenseweg. Hierbij zijn 84 bekeuringen uitgeschreven. Er gingen 25 bestuurders op de bon omdat zij geen autogordels droegen. Daarnaast bleek in 11 gevallen de kentekenplaat niet leesbaar te zijn Verder werden 7 foutparkeerders op de bon geslingerd en kregen 7 bestuurders een prent omdat zij geen bromfietscertificaat of rijbewijs konden tonen. Ook kregen vier fietsers een bon omdat ze geen verlichting voerden.

Alcoholcontrole
Er hebben 228 bestuurders een blaastest gedaan. Er werd slechts éénmaal een overtreding geconstateerd. Op de Parallelweg liep een 36-jarige Goirlenaar tegen de lamp. Hij blies 310 ugl.

Overige zaken
Een 20-jarige man uit Poppel en een 35-jarige man uit Oosterhout, hebben een boete van 550 euro gekregen wegens het illegaal storen van afval. Agenten zagen gisteravond in een sloot aan de
Nieuwkerksedijk-Zuid een berg afval liggen. Het vuilnis bestond uit onder meer enkele houten platen; raamhorren, twee blikken stopverf; diverse tubes siliconenkit, een paraplu, lege flessen en Cd-hoesjes. In het vuil werd een huisadres in Goirle aangetroffen. Bij nader onderzoek bleek dat de mensen die op dat adres wonen hun aanhanger hadden uitgeleend aan twee bekenden, die kennelijk het illegaal afval hadden gestort. De verdachten werd aangezegd dat zij zelf de rotzooi op moet ruimen, anders zal dit door de gemeente gedaan worden, waarna de kosten op hen verhaald worden. Overigens bleek gisteravond laat, dat de troep was meegenomen.

Verder zijn vier vissers en twee jagers gecontroleerd. Hun bescheiden waren in orde. In samenwerking met de gemeente en de brandweer zijn ook acht bedrijven gecontroleerd. In enkele bedrijven zijn aantekeningen gemaakt m.b.t. het ontbreken van brandblussers. Ook zijn enkele woningen en bedrijven gecontroleerd door de
Vreemdelingenpolitie. Hierbij zijn geen overtredingen waargenomen.

Winkeldieven aangehouden

TILBURG: Gistermiddag is in een slijterij aan het Lijnsheike een 17-jarige Tilburgse jongen betrapt op winkeldiefstal. De knaap stopte zes flessen whisky in zijn tas en verliet de zaak zonder af te rekenen. Hij werd achtervolgd door een medewerker van de winkel. De dief liet de tas met flessen drank daarop vallen. Er zijn vier flessen gesneuveld. De jongen werd achterhaald en overgedragen aan de politie. Hij gaf als verklaring af dat hij de drank had gestolen omdat hij een feestje wilde geven. De minderjarige jongen wordt aangemeld voor een taakstraf bij Bureau Halt.

TILBURG: Een 32-jarige Fransman heeft gistermiddag misbruik gemaakt van de gastvrijheid in een supermarkt aan het Wagnerplein. Eerst nam de in Nederland verblijvende zwerver een gratis bakkie koffie in de supermarkt. Daarna stopte hij een tablet chocolade en een pak Snickers in zijn kleding en liep naar buiten zonder de goederen aan de kassa te betalen. Hij werd tegengehouden door een beveiligingsmedewerker. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie achterhaalt gestolen bromfiets

RIEL: De politie gisteravond omstreeks 22.30 uur op het Zandeind op aanwijzing van getuigen een 14-jarige jongen uit Gilze aangehouden die daar rondliep met een gestolen bromfiets. De agenten werden ter plaatse aangesproken door enkele bewoners die hen vertelden dat een jongen daar een bromfiets had laten vallen en toen er vandoor gegaan was. De dienders achterhaalden de knul die toegaf dat de bromfiets gestolen was. Hij had voor een vriend bemiddeld bij het verkopen van de tweewieler, toen de potentiële koper er achter was gekomen dat het geen eerlijk apparaat was, zag deze van de aankoop af. De verdachte is in verzekering gesteld. De bromfiets is kennelijk na een proefrit niet meer teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar die woonmachtig is in Bladel.

Man aangehouden dankzij getuige na poging inbraak in growshop

TILBURG: De politie heeft gisteravond omstreeks 21.15 uur op de Hoefstraat op aanwijzing van een getuige een 27-jarige Tilburger aangehouden die verdacht wordt van een poging tot inbraak in een growshop aan de Hoefstraat. De verdachte is in verzekering gesteld.

Agenten kregen gisteravond een melding dat een man met een stuk hout op een deur stond te bonken van een pand op de hoek van de Hoefstraat en St. Jansstraat. De dienders stonden op dat moment bij een melding van een andere inbraak in de Hoefstraat en waren daardoor zeer snel ter plaatse. Zij zagen dat een man zich gehurkt verstopt had achter een auto. Zij spraken deze man aan. Het bleek te gaan om een 27-jarige Tilburger. Verder zagen de politiemensen dat een houten balk van ongeveer 4 bij 4 centimeter in het vierkant en 70 centimeter lang tussen de buitendeur en het kozijn stak. Tevens lag op de grond een lange balk van het zelfde formaat maar dan ongeveer twee meter lang. De buitendeur was op ongeveer de helft gebroken en er was een mangat ontstaan, waardoor men het pand kon betreden. Een getuige bevestigde tegenover de agenten dat de man die zij hadden staande gehouden, kort daarvoor met een houten balk op de deur van het magazijn had gebonkt. Hij is daarop aangehouden. In het andere pand aan de Hoefstraat was op het dak een gat gemaakt. Men is wel in het pand geweest, maar er is vermoedelijk niets ontvreemd.

Vrouw aangehouden na bedreiging met mes

GOIRLE: De politie heeft gisteravond omstreeks 21.30 uur een 19-jarige vrouw aangehouden nadat ze haar vader bedreigd zou hebben met een broodmes. Haar vader, een 48-jarige man, deed aangifte. De verdachte heeft al langer psychische problemen waarvoor ze ook behandeld is. Gisteravond escaleerde het toen vader met zijn dochter wilde praten over de financiële gevolgen van het stoppen met de studie. Hij vertelde dat zijn dochter hem bedreigd had met een broodmes. Hij had haar samen met zijn zoon overmeesterd. Later op de avond is in het politiebureau de Crisisdienst ter plaatse gekomen om het gedrag van de jonge vrouw te beoordelen.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

TILBURG: De politie heeft vannacht omstreeks 05.45 uur in een woning in de binnenstad een 48-jarige Tilburger aangehouden ter zake bedreiging van zijn 46-jarige echtgenote. Het slachtoffer deed aangifte. Zij verklaarde dat de man, met wie zij al 30 jaar getrouwd is, vannacht stomdronken thuis kwam. Hij was erg luidruchtig en eiste dat zij geld zou vragen aan hun kinderen vanwege de begrafenis van een oom die hij moet verzorgen. Hij sloeg met een fles op tafel en dreigde haar te vermoorden en alle ramen in te gooien. Het slachtoffer heeft twee maanden geleden ook aangifte gedaan. Haar man was toen na enkele dagen met bepaalde voorwaarden weer vrijgelaten. De verdachte, die geen verklaring wenste af te leggen, is ingesloten.

Politie onderzoekt inbraak in bedrijfspand

TILBURG: Vanmorgen is in een pand aan de Koningshoeven ontdekt dat er in vier bedrijven die daar gevestigd zijn, is ingebroken. De daders hebben een deur open gebroken en onder meer een laptop en twee GSM-telefoons gestolen.

Auteur: Willem van Hooijdonk