FNV

14-3-2007 Ontslagbescherming voor 35-minners in de cao's

Ongeveer de helft van de werknemers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn, worden na twee jaar door hun werkgever op straat gezet. Dit terwijl werkgeversorganisaties met de bonden in de Stichting van de Arbeid hadden afgesproken dat er voor deze mensen maatwerkoplossingen zouden worden gezocht.

Een zieke werknemer geniet nu twee jaar ontslagbescherming. In de praktijk blijkt dat werkgevers zich na die twee jaar niet meer verantwoordelijke voelen en ontslag aanvragen. Vaak wordt een ontslagvergunning door het CWI of de kantonrechter nog verleend ook. Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten: Ontslag vinden wij in dit kader wel een héél bijzondere interpretatie van 'maatwerk'."

De FNV - bonden willen afpraken maken over werkgaranties en deze in de cao's vastleggen. FNV Bondgenoten heeft daarvoor een petitie op de website. Tot nu toe zijn er in slechts 14 cao's bepalingen opgenomen om deze arbeidsongeschikten tegen ontslag te beschermen. "De bestaande arbeidsovereenkomst moet gehandhaafd blijven. Zodra die band is doorbroken, wordt de 'zieke' werknemer aan zijn of haar lot overgelaten", zegt Caroliene Rietbergen, senior beleidsmedewerker bij de FNV. " Mensen komen daardoor in de WW terecht. Het is veel moeilijker een baan te vinden, als je bij de vorige werkgever ontslagen bent. Als je nergens in dienst bent, krijg je al snel het stempel 'ongeschikt' opgedrukt. Als je tijdens je WW-periode geen werk vindt, kom je in de bijstand terecht. Als je tenminste geen verdienende partner heeft die voor je moet zorgen. Of een duur eigen huis, dat je eerst moet 'opeten'. Eenmaal in de bijstand sta je nog verder van de arbeidsmarkt af."

Formeel bezwaar Bovendien roept de FNV werknemers op vaker bezwaar te maken als hen ontslag wordt aangezegd. "Het valt op dat mensen zelf nog mogelijkheden zagen om ander werk te doen binnen hun bedrijf. Toch maken ze dan geen formeel bezwaar tegen ontslag. Blijkbaar denken mensen dat dit toch geen zin heeft of zien ze ertegen op", legt Rietbergen uit. Toch is het belangrijk dat werknemers ook formeel duidelijk maken welk ander werk men binnen het bedrijf zou willen en kunnen doen. Rietbergen:"Een werknemer die wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid het eigen werk niet meer kan doen, heeft recht op passend ander werk bij de eigen werkgever of bij een ander bedrijf. Veel werknemers realiseren zich dat niet." Laat je als werknemer niets horen, dan is het oordeel over ontslag door het CWI of de kantonrechter snel geveld.

Hoor en wederhoor Ook vraagt de FNV het CWI en de kantonrechters op er beter op te toe te zien dat de re-integratieverplichtingen door de werkgever worden nagekomen. Dat gebeurt nu te vluchtig. Om te beoordelen of aan die verplichtingen is voldaan, vraagt het CWI het UWV om advies. Het UWV heeft echter geen middelen om eigen onderzoek te doen, door bijvoorbeeld een bedrijf te bezoeken of werknemer om zijn of haar mening te vragen. "Er heeft dus geen hoor en wederhoor plaatsgevonden. Het UWV en het CWI kijken alleen naar de stukken in het dossier. Voor een goede beoordeling is dat eigenlijk te weinig", aldus Rietbergen.

Doorschuiven Als de werknemer geen formeel bezwaar tegen het ontslag heeft aangetekend en de werkgever zegt dat er geen ander werk voor hem of haar binnen het bedrijf is, dan wordt de ontslagvergunning dikwijls al snel verleend. Rietbergen: "Soms huurt de werkgever een re-integratiebureau in om buiten het eigen bedrijf werk te zoeken. In de ontslagprocedure heeft de werkgever dan al aan zijn verplichtingen voldaan. Eigenlijk zou de werkgever verantwoordelijk moeten blijven voor de 35-minner, ook als er voor hem of haar werk in een ander bedrijf wordt gezocht." Maar dat gebeurt nu dus niet. Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland, wil dat de MKB toestemming krijgt om 35-minners onder te brengen bij andere bedrijven. Grotere bedrijven kunnen zulke mensen volgens hem veel beter plaatsen. Rietbergen vindt die houding jammer. "In het midden- en kleinbedrijf zit juist veel werkgelegenheid. Dus ik zie niet waarom er alleen naar grote bedrijven wordt gekeken. Een oplossing vinden, vraagt alleen wat meer onderlinge contacten tussen kleine bedrijven."

Bovendien 'dumpen' grote bedrijven hun 35-minners net zo hard. Het schiet dus niet op, als iedere werkgever zijn deels arbeidsongeschikte medewerkers bij een ander voor de deur wil zetten. De FNV vindt daarom dat werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Teken ook de petitie