Gemeente Den Haag

Zorg en woningen samen op terrein Hagaziekenhuis

Op het terrein van het HagaZiekenhuis in Leyenburg introduceert de gemeente een nieuw concept. Dit concept houdt in dat naast de traditionele ziekenhuisvoorzieningen Leyenburg straks zorg biedt in de breedste zin van het woord met een uitgebreid revalidatiecentrum, wellnessvoorzieningen en 900 (zorg)woningen. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) is enthousiast over dit nieuwe concept. Op deze locatie worden alle mogelijke vormen van zorgvoorzieningen samengebracht. Dat is zowel praktisch voor de mensen als kostenbesparend.

De plannen van de gemeente houden het volgende in: het ziekenhuis zal uitbreiden met ongeveer 20.000 m2. Het Sophia Revalidatiecentrum wordt op het terrein gevestigd. De huidige bovengrondse parkeerplaatsen verdwijnen en worden verplaatst in een ondergrondse parkeergarage. Daarboven worden 900 (zorg)woningen gerealiseerd. Ook wordt ruimte gecreëerd voor zorggerelateerde voorzieningen waaronder een dokterspraktijk, fysiotherapie, kinderdagverblijf en wellnessvoorzieningen. Het gebied krijgt een groene uitstraling en zal makkelijk bereikbaar worden met het openbaar vervoer.

Reden voor studie
De gemeente heeft in het verleden onderzoek gedaan naar een beter gebruik van het openbaar vervoer in de stad. Leyenburg kwam hier als een goede locatie uit de bus. In 2004 zijn het Rode Kruis ziekenhuis en het Leyenburgziekenhuis gefuseerd tot het HagaZiekenhuis. Bij deze fusie heeft het HagaZiekenhuis besloten een groot deel van de activiteiten te concentreren op de locatie Leyenburg. Deze fusie en de uitkomsten van het openbaarvervoer-onderzoek was voor de gemeente reden om een uitgebreide studie te verrichten naar de verdere mogelijkheden in Leyenburg. Deze studie heeft als conclusie dat er goede mogelijkheden zijn om wonen, werken en zorg te combineren en levert de bovengenoemde resultaten op. Hierbij geldt als voorwaarde dat deze voorzieningen niet leiden tot verdringing van zorg en hulpverlening in andere wijken. Komende maanden worden de plannen nader uitgewerkt.