Gemeente Vlaardingen


Oproep tot de Azaan

14 maart 2007

De moskeeën in Vlaardingen hebben een verzoek aan de gemeente Vlaardingen gericht om op vrijdagmiddag via de luidsprekers van de moskeeën oproep tot gebed (de Azaan) te mogen laten horen. Het gaat hier over een paar minuten op een tweetal momenten rond 14.00 uur op vrijdagmiddag. Burgemeester Bruinsma heeft zich tijdens het Brede Overleg van Vele Vlaardingers positief uitgesproken over dit verzoek.

In de omliggende gemeenten is de oproep tot de Azaan al regelmatig via de luidsprekers te horen. Oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging of het bijwonen van godsdienstige of levensbeschouwelijke bijeenkomsten, evenals geluid in verband met het houden van deze plechtigheden en bijeenkomsten, blijven bij juridische regelgeving buiten beschouwing. Er kunnen dus geen eisen via bestaande wetten aan worden gesteld.

Alleen in het geval van geluidshinder voor omwonenden of voor de omgeving, kunnen hieraan bepaalde voorwaarden worden gesteld. Het college van B&W moet in dat geval ontheffing verlenen en kan daarin voorwaarden met betrekking tot de duur en het geluidsniveau van de oproep opnemen.