Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Paleis Het Loo krijgt nieuwe entree


1 maart 2007

Architect Koen van Velzen is door rijksbouwmeester Mels Crouwel voorgedragen als ontwerper van een nieuwe entree voor Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het nieuwe gebouw aan de rand van het paleispark moet in 2009 klaar zijn.

Dat hebben de rijksbouwmeester en de directie van Paleis Het Loo donderdag bekendgemaakt. Van Velzen ontwierp een 'bescheiden en eenvoudig gebouw met een nuchtere, aangename en zeer sterke positie', aldus Crouwel. Aan de buitenkant van het entreegebouw is geperforeerd materiaal gebruikt, dat samen met een modern hekwerk voor een 'coulissenwerking van licht en schaduw' zal zorgen.

Paleis Het Loo ging in 1984 als nationaal museum open voor publiek. Sindsdien fungeert het stallencomplex uit 1909 als de feitelijke entree. De kaartverkoop heeft plaats in een kleine kiosk zonder overkapping aan de rand van de stallen.

Op drukke dagen staan bezoekers bij slecht weer lange tijd in regen en kou om een kaartje te kopen. Bij het stallencomplex ontbreekt een ruimte om groepen op te vangen en de sanitaire voorzieningen zijn uit de tijd en ontoereikend, aldus de directie van het museumpaleis. Daarom is vorig jaar aan de Rijksgebouwendienst gevraagd een architect voor een nieuw entreegebouw te zoeken.

Van Velzen verplaatst de entree van het complex in westelijke richting. Daardoor komen bezoekers dichterbij het paleis en de tuinen binnen. Dat de architect het park bij de entree betrekt, acht de rijksbouwmeester een duidelijke meerwaarde van zijn ontwerp.

Vijf architecten maakten schetsen en maquettes voor de nieuwe ingang. Hun ontwerpen zijn vanaf volgend weekeinde tot 16 april in het stallencomplex van Paleis Het Loo te zien. Het is nog niet bekend wanneer de bouw van de nieuwe entree begint.