Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Smaak 30: Achter de schermen

14 maart 2007

Cover Smaak 30 Een parelend neutraal licht in het Kröller-Müller Museum: hoe valt dat in een daglichtmuseum te bereiken? Er is een scala aan lichtproeven aan voorafgegaan om het gewenste licht en de gewenste kleur in de zalen te brengen, waardoor de impressionisten het best tot hun recht komen. Achter de plafonds zit een hoeveelheid techniek verborgen zoals een flexibel lamellensysteem en een sprinklerinstallatie, die de gemiddelde museumbezoeker nooit zal zien. De dertigste editie van SMAAK gaat over voorwaarden om tot een goed gebouw of een goede omgeving te komen. Op stedenbouwkundig gebied doet een nieuw fenomeen zijn intrede: de gebiedsgerichte PPS, waar marktpartijen samenwerken met de lokale en rijksoverheid. Dat gebeurt in Groningen waar vijf consortia dit jaar hun plannen verder zullen invullen voor de Kempkensberg/Engelse Kamp. Het voordeel van PPS dat er op een veel efficiëntere manier toegewerkt wordt naar ontwerp, bouw en beheer.

De overheid is tegenwoordig gebonden aan Europese aanbesteding, waarvoor een bepaald limiet is gesteld. De voors en tegens van Europees aanbesteden worden in SMAAK30 uit de doeken gedaan. Rijksbouwmeester Crouwel zoekt naar een methode om jonge of kleine bureaus toch een kans te geven, die anders het moeten afleggen tegen het grote geweld.

Als deze voorbereidingen goed verlopen, resulteert dat hopelijk in een duurzaam gebouw waarin gelet is op het energieverbruik en waarin het prettig werken is. Standaard-interieurs hebben plaatsgemaakt voor maatwerk, omdat elke organisatie nu eenmaal anders functioneert. Toch is kantoorinnovatie geen toverwoord: veranderingen zijn nu eenmaal afhankelijk van de wensen en ambities van een organisatie. Stelt die prijs op hiërarchie dan dal dat doorklinken in een hiërarchisch ingesteld kantoor.

Verder in SMAAK30 een interview met John Körmeling die het Nederlands paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Shanghai gaat ontwerpen. Dat wordt een oplopend parcours waaraan huisjes hangen waarin het verhaal van Nederland wordt verteld. Het ministerie van Defensie, gebouwd in de naoorlogse jaren, wacht een grote verbouwing die meer eenheid tussen de gebouwen onderling gaat brengen. In SMAAK worden de eerste schetsen van de ingreep getoond.

In het telkens terugkerende interview vertelt de directeur van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten, Kees de Ruiter, dat de idylle van het platteland op een vals beeld berust. Het platteland is allang ingenomen door silos, opslagterreinen, windmolens en andere horizonvervuilende elementen. De Ruiter pleit voor een modern design voor dergelijke voorzieningen. Tenslotte de kunst bij de Raad voor de Kinderbescherming Rotterdam, de inrichting van het Paleis op de Dam en de vorderingen van het nieuwe Rijksmuseum. De kunstmeester laat zich verrassen door kunst in de TBI Vught waar gedetineerden echt tevreden over zijn omdat het past bij hun belevingswereld.

SMAAK 31 verschijnt in mei.