LTO Noord


Rapport Weidegang versus Opstallen

Weidegang versus Opstallen, een bewuste keuze dat is de naam van het rapport dat in opdracht van LTO Noord is opgesteld. Van Hall Larenstein studente Janneke Haverschmidt heeft via literatuurstudie, internetstudie maar ook via interviews kennis over weidegang verzameld en gebundeld in een compleet boekwerk.

Weidegang is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Steeds meer boeren houden de koeien het hele jaar door op stal. Ontwikkelingen in de melkveehouderij zorgen ervoor dat weidegang niet meer zo vanzelfsprekend is als enkele jaren geleden. Dit heeft onder meer te maken met schaalvergroting, arbeidsgemak, hoge melkproductie per koe en technische ontwikkelingen. Het rapport Weidegang versus Opstallen bericht over de verschillende aspecten die bij weidegang komen kijken; van diergezondheid tot economie, van mestwetgeving tot trend en imago. Het is voornamelijk bedoeld om melkveehouders informatie te bieden die zij nodig hebben voor het maken van een bewuste keuze wel of niet weidegang op het bedrijf toe te passen.

Een van de informatiebronnen voor het rapport was het project Koe & Wij. Koe & Wij prikkelt melkveehouders om na te denken en een afweging te maken: weiden of opstallen. Zij helpt bij deze afweging door onder andere kennis en ervaringen van deelnemers uit het project over te dragen. Koe & Wij beaamt dan ook het belang van goede kennisvoorziening en â uitwisseling voor het maken van die afweging. U kunt het rapport vinden op www.koeenwij.nl.

Woensdag 14 maart 2007