Aedes

aedesnet.nl

Nieuws

WSW introduceert nieuw tarievenstelsel

14 maart 2007

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) hanteert vanaf 1 juli 2007 een nieuw tarievenstelsel. Het WSW wil daarmee de procedures voor de deelnemers en het WSW vereenvoudigen en deze procedures beter laten aansluiten bij de werkelijke risicopositie van het waarborgfonds. Dat heeft het WSW op 14 maart jl. bekendgemaakt.

Met het nieuwe tarievenbeleid wordt per kwartaal achteraf over de som van de schuldrestanten een disagio verschuldigd voor de geborgde leningen van de deelnemende instelling. Zowel het disagio als het obligo zal in het vervolg worden berekend over het schuldrestant van de leningen in plaats van over de hoofdsom.

Voor het disagio betekent dit dat deelnemers ieder kwartaal worden gefactureerd over het schuldrestant van de leningen die vanaf 1 juli 2007 worden gesloten. Voor het obligo houdt de wijziging in dat een nieuw tarief gaat gelden berekend over het schuldrestant van alle leningen, ook die leningen die vóór 1 juli 2007 zijn afgesloten.

Bij de vaststelling van de hoogte van het tarief heeft het WSW budgetneutraliteit als uitgangspunt genomen. De gewijzigde systematiek met betrekking tot het disagiotarief (0,0276 procent per jaar) levert voor elke deelnemer een eenmalig voordeel op. Op brancheniveau is dat voordeel berekend op 90 miljoen euro in de komende tien jaar.

Afhankelijk van de leningenportefeuille van de WSW-deelnemer is ten aanzien van het obligo (3,85 procent) sprake van een voor- of nadeel. Het gaat hierbij echter om een voorwaardelijke verplichting. Per 31 december 2006, als momentopname, is op sectorniveau een obligonadeel berekend van 40 miljoen euro.