Technologie Stichting STW

Universiteit en bedrijf werken samen; Betere verbinding tussen hersenen en computer

woensdag 14 maart 2007

Een groot aantal bedrijven, onderzoeksinstituten en patiëntenverenigingen gaan hun krachten bundelen op het gebied van Brain-Computer en Computer-Brain Interfacing. Doel van dit âBrainGain-consortiumâ is de levenskwaliteit en prestaties van patiënten èn gezonde personen te verhogen door gebruik te maken van ontwikkelingen op het gebied van de analyse en beïnvloeding van hersenactiviteit. Technologiestichting STW ondersteunt het consortium in het opzetten van innovatieve bedrijvigheid. â Wetenschappelijke kennis over patronen van hersenactiviteit en de beïnvloeding daarvan heeft veel potentie. De tijd is rijp om deze kennis met industriële en maatschappelijke partners verder te ontwikkelen en toe te passen in nieuwe producten en therapieënâ, aldus het consortium.

In Brain-Computer Interfacing stuurt de gebruiker met zijn gedachten een computer. Deze technologie vordert zo snel dat mogelijk over een aantal jaren een patiënt die niet meer kan bewegen of communiceren, toch contact kan maken met zijn omgeving. Fundamenteel onderzoek in neurocognitie bij de deelnemende top-onderzoekslabs maakt langzamerhand duidelijk welke coderingen in de hersenen gebruikt worden en hoe die gemeten en gedetecteerd kunnen worden. De potentiële maatschappelijke en economische waarde van die kennis gaat nu geëxploiteerd worden. Een aantal bedrijven die hulpmiddelen voor gehandicapten maken, zoals RTD ons Dorp en Gewa, werkt daaraan mee. Ook bedrijven die zich specialiseren in technologie om hersenactiviteit te meten, zoals TMSi, Artinis en Siemens gaan R&D bijdragen.

Bij neurostimulatie prikkelt de computer de hersenen rechtstreeks; daarmee kan bijvoorbeeld het trillen van de ledematen bij Parkinson patiënten onderdrukt worden. Philips steunt het consortium met onderzoek in dit gebied.

Bij neurofeedback ontvangt de gebruiker informatie over de eigen hersenactiviteit, zodat hij/zij kan leren deze te beheersen. Dat biedt grote kansen voor de behandeling van stoornissen. De nare bijwerkingen van medicijnen kunnen daarmee waarschijnlijk vermeden worden. Samen met een aantal deelnemende ziekenhuizen gaat het consortium gedegen onderzoeken welke vormen van neuro-feedback goed werken voor welke aandoeningen.

Om een dragende economische impuls te creëren zal het consortium de mogelijkheden van de innovatie breed uitwerken, om ook gezonde mensen van de nieuwe technologie te laten profiteren. Denk bijvoorbeeld aan het besturen van een computerspel door middel van gedachten. Of het aanpassen van beelden op een scherm wanneer uit de hersenactiviteit van de kijker blijkt dat hij/zij er ook echt visuele aandacht voor heeft. Deze toepassing kan nuttig zijn bij bagagecontrole op een vliegveld en voor luchtverkeersleiders.

De bedrijven kunnen bouwen op de wetenschappelijke kennis die is opgebouwd op het gebied van de neurocognitie, biomedische technologie en informatica aan de topinstituten van de universiteiten in Nijmegen, Twente, Maastricht en Utrecht. TNO zal, als intermediair tussen onderzoekers en bedrijfsleven, helpen met de innovatie en STW en Dialogic zetten hun expertise in om dit proces te begeleiden.

Meer informatie op http://www.nici.ru.nl/braingain of via de projectcoördinator, Dr. P. Desain, Desain@nici.ru.nl of 024-3615885