Gemeente Breda

Breda goed op gang met Geschikt wonen voor iedereen (GWI)

Breda heeft 9300 aangepaste woonvormen voor mensen met een beperking. In 55 straten zijn gele voetpaden aangelegd. De helft van alle 65-plussers is maatschappelijk actief. Dat zijn enkele resultaten uit het rapport van GWI- beleid 2002-2006 dat het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft vastgesteld.

Uit het rapport blijkt dat Breda goed scoort: er zijn meer aangepaste woningen, straten zijn beter toegankelijk en er zijn meer zorg- en welzijnsactiviteiten voor ouderen dan vier jaar geleden. Met de instellingen voor wonen, zorg en welzijn spreekt Breda af wat de komende jaren gaat gebeuren.

Dit onderzoek geeft aan wat de gemeente, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en consumentenorganisaties samen hebben gerealiseerd in Breda op het gebied van Geschikt wonen voor iedereen de afgelopen vier jaar. De gemeente bracht in kaart wat er voor wonen, zorg en welzijn daadwerkelijk in de stad is aangepakt en hoe ouderen dit beleven. Verder staat in het rapport wat er de komende jaren nog nodig is.

Breda beschikt in 2006 over voldoende woonvormen die ouderen of mensen met een beperking in staat stelt zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om wonen in verpleeg- en verzorgingshuizen, of kleinschalige woonvormen. In veel Bredase wijken, zoals Centrum en Boeimeer/Ruitersbos zijn voldoende specifieke woningen. In sommige wijken zoals Prinsenbeek zijn er nog wel tekorten. Tussen 2002 en 2006 paste de gemeente veel straten aan en maakte zij straten beter toegankelijk voor ouderen en mensen met een beperking. Op korte termijn moet de gemeente en haar maatschappelijke partners rekening houden met het groeiend aantal ouderen in de wijken Prinsenbeek, Teteringen, Ginneken/Blauwe Kei/IJpelaar en Ulvenhout en Bavel. Stichting Ouderenwerk Breda en Thuiszorg Breda bereikten meer kwetsbare ouderen met hun welzijns- en zorgactiviteiten.

Ervaringen van ouderen

Hoewel meer woningen aangepast zijn, sluit dat nog niet helemaal aan op de ervaringen van ouderen. Zo vond in 2006 11% van de ouderen de eigen woonomgeving minder geschikt, tegen 9% in 2002. Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral nieuwbouwwoningen goed aangepast zijn voor ouderen. Bestaande woningen worden alleen beter geschikt gemaakt voor ouderen bij groot onderhoud of renovatie. Doordat de zorg- en welzijnsorganisaties meer ouderen hebben bereikt met hun activiteiten, zijn ouderen in 2006 meer tevreden over de aangeboden dienstverlening dan in 2002.

Levensloopbestendig

Met Geschikt wonen voor iedereen bereiden de gemeente, instellingen op gebied van wonen, zorg en welzijn en consumentenorganisaties de stad voor op de vergrijzing. Dat is nodig omdat Breda in 2020 waarschijnlijk 186.000 inwoners zal hebben, van wie 30% ouder is dan 55 jaar. Het uitgangspunt bij GWI is dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig moet kunnen blijven wonen waar hij of zij dat prettig vindt, oftewel wonen in levensloopbestendige wijken. Daarom worden huizen aangepast, moeten zorg en welzijnsactiviteiten zo dicht mogelijk bij huis te vinden zijn, en zijn de dagelijkse boodschappen zo veel mogelijk op loopafstand.

Manifest

Uit het rapport volgt een opgave voor een integrale aanpak van wonen, woonomgeving, welzijn en zorg in de woongebieden. De gemeente maakt samen met zorg- en welzijnsinstellingen, woningcorporaties en consumentenorganisaties in Breda afspraken wat er de komende jaren moet gebeuren op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Die afspraken worden vastgelegd in het Manifest GWI 2007-2010. Het Manifest wordt in de loop van het voorjaar voorgelegd aan het college.

Breda, 14 maart 2007