BOVAG

14-03-2007
Particuliere motorverkopers vragen teveel voor hun motorfiets

Motorrijders die zelf hun motor aan een andere motorenthousiast willen verkopen, vragen teveel geld voor hun gebruikte machine. Ze eisen gemiddeld bijna net zo veel als een motorbedrijf, maar die levert zon motor over het algemeen met garantie en een onderhouds- afleveringsbeurt. Motorrijders die van een particulier kopen kunnen dus vaak flink te duur uit zijn. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de BOVAG-afdeling Motor.

De onderzoekers vergeleken de gemiddelde vraagprijzen voor een zestal populaire types van particulieren met die van motorbedrijven. Gemiddeld bleken de particulieren slechts 358 euro onder de vraagprijs van het motorbedrijf aan te bieden, vaak was het verschil nog kleiner. Maar het motorbedrijf biedt veel meer service en zekerheid en levert de motor vrijwel altijd met garantie en met een onderhouds/afleveringsbeurt af. Wie van een particulier koopt, krijgt geen garantie en moet zelf voor de meestal toch noodzakelijke onderhoudsbeurt met vaak bijkomende kosten voor vervangen van banden en ketting zorgen (en betalen). Bedenk daarbij dat een particulier vrijwel nooit een andere motor wil inruilen. Zelf verkopen van je inruiler levert weer extra kosten op, onzekerheid en vergt ook veel tijd.

De BOVAG-afdeling Motor adviseert particulieren die een gebruikte motor willen kopen dus heel goed te rekenen voordat tot een zo op het eerste gezicht koopje van de particulier wordt besloten.

De onderzoekers vroegen de motorkopers ook hoeveel, vanwege de voordelen, een motorbedrijf duurder zou mogen zijn dan een particuliere aanbieder bij een motor van ca. 4000 euro. Deze consumenten blijken dan bij het motorbedrijf gemiddeld 451 euro meer te willen neertellen dan bij een particulier. In werkelijkheid hoeven ze dus minder te betalen.

Overigens hebben de motorbedrijven het onterecht imago duur te zijn met gebruikte motorfietsen. De consument denkt namelijk dat zon motor bij de dealer wel gemiddeld 741 euro duurder zal zijn. Uit het onderzoek blijkt dat dit dus beslist niet klopt. In werkelijkheid zijn de dealers juist voordeliger dan hetgeen men bereid is te betalen.

In 2006 wisselden in Nederland maar liefst 99.332 gebruikte motoren van eigenaar. Daarvan werden er 36.298 bij een motorzaak gekocht, 63.034 gingen van particulier naar particulier. In 2006 kwamen 14.790 nieuwe motorfietsen op de weg.
Bron: BOVAG persbericht
Datum: 14-03-2007