Koninklijke Nederlandse Schaakbond

De Najdorf variant van Jan Terlouw

Op zondag 11 maart heeft Jan Terlouw in Druten de expositie Nederlandse Schaakkunst geopend. De opening vond plaats in een goed gevulde foyer van Cultureel Centrum D'n Bogerd. Terlouw ging in op de vraag of schaken een spel, sport of cultuur is en begon zijn betoog met een prachtige anekdote over Najdorf. Zie het filmpje op www.schaakkunst.nl.

Na zijn toespraak opende hij de expositie door een eerste zet te doen op het 'Vikingenschaakbord' van kunstenaar Anna Kool-Troost. Terlouw begon met Pg1-f3 en motiveerde deze zet door te verwijzen naar een partij uit 1972.

Na de openingszet van Terlouw volgde een aantal creatieve zetten van de aanwezige kunstenaars. Onder hen bevonden zich enkele redelijk goede schakers, zoals Arif Telaku. Tijdens het doen van hun zet werden de kunstenaars tegelijkertijd voorgesteld aan het publiek. Een van de kunstenaars liet weten helemaal niet te kunnen schaken: het beste bewijs dat de schaaksport ook mensen inspireert die het spel zelf niet beheersen.

Genieten van de schaakkoek

Na de openingszetten van alle kunstenaars toog het gemĂȘleerde publiek naar de expositieruimte, die bijna te klein bleek te zijn om iedereen een goed zicht te geven op de tentoon gestelde kunstwerken. De jongste bezoeker was nog geen drie, de oudste was boven de negentig.

Een enkeling koos er voor om zich te goed te doen aan de 'schaakkoek' en de 'schaakkunstwijn, genietend van het prachtige pianospel van Ben Vriesema. Veel kinderen gingen meteen aan de slag met de schaakspeurtocht en wilden natuurlijk de gratis attentie verdienen door het invullen van het speurtocht formulier.'

Een grote groep aanwezigen keek in de theaterzaal naar de PowerPoint presentatie 'Het schaakspel als cultureel erfgoed' van Aad van de Bosch. Een kleinere groep koos ervoor om de workshop 'wat beweegt een schaakkunstenaar' van Karin Miedema te volgen.

De reacties van de aanwezigen bij de opening bevestigde: schaken is gewoon leuk en er is zo veel mee te doen. Je moet het alleen wel over weten te brengen.

De expositie is nog te bezoeken tot eind april. Voor meer informatie, zie www.schaakkunst.nl.
(GvT)

---