Gemeente Alkmaar


Woensdag 14 maart 2007

Bolwerk wordt één groot zit- en wandelpark

Het Bolwerk moet de komende jaren kwalitatief verbeterd worden. Het groen rond de binnenstad moet onder andere één groot zit- en wandelpark worden, met cultuurhistorie, landschap en natuur in harmonie. Het gewenste beeld van het Bolwerk voor de komende tien jaar is vastgelegd in een visie en beheerplan Bolwerk Alkmaar. Het college van Burgemeester en Wethouders is maandag 12 maart akkoord gegaan met deze visie en herinrichtingsplannen. De kosten zijn geraamd op E 500.000,-

P2 Landschapsarchitecten heeft twaalf uitgangspunten voor de toekomst van het Bolwerk opgesteld en een beheerplan gemaakt. Dit heeft zij gedaan op basis van ervaringen van gebruikers en beheerders van het Bolwerk en van vakkundige inventarisaties. Deze uitgangspunten voor de toekomst zijn:
1. Versterk het gebruik en de beleving als zit- en wandelpark dichtbij de stad met cultuurhistorie, landschap en natuurbeleving in harmonie.
2. Maak 'echte' entrees: zichtbaar en uitnodigend.
3. Versterk de continuïteit tussen de verschillende parkdelen.
4. Maak gebruik van de historische kwaliteiten: doorlopende wandeling in slingerende vorm, het effect van hoog en laag, met een afwisseling van riet langs de oevers.
5. Verbijzonder de vier delen op basis van specifieke kenmerken van de plek.
6. Bolwerkpark = park + singelgracht + overzijde.
7. Koester de karakteristieke uitstraling van het Kennemerpark met relicten van

L.P. Zocher.

8. Verlevendig de smalle parkstrook met een knipoog naar de situatie van de wandelkaart 1883.
9. Vergroot de natuurbeleving: afwisselende rietkragen langs beide oevers, diversiteit in vogelbestand (o.a. zang- en rietvogels), stinzenflora.
10. Realiseer een permanente beeldenroute.

11. Verbeter het bomenbestand: streef naar een gevarieerd beeld van solitaire bomen, boomgroepen en (bloeiende) struikgroepen en bloemperken.
12. Zoek naar kansen om relatie Victoriepark en Schelphoek te ontwikkelen.

In het beheerplan wordt alleen slechte beplanting vervangen, blijven in principe alle bomen gehandhaafd en worden nieuwe bomen geplant. Op een aantal belangrijke plekken, met name de entrees van het park, is kleurige beplanting gepland. Er komt nieuwe oevervegetatie en op een aantal plekken bosstinzenflora.

Inzage
Het Bolwerk Alkmaar -visie en beheerplan- is gemaakt in nauwe samenwerking met een denktank waarin de Historische Vereniging Alkmaar, Animo, de Molen van Piet, bewonerscommissies BOS II, Grote Kerk, Oudegracht, Buurtberaad Westerhoutkwartier en wijkvereniging Op de Rails vertegenwoordigd zijn. In het voorjaar worden visie en beheerplan gepresenteerd in een inloopbijeenkomst, en kan een ieder die dat wil zijn zienswijze inbrengen. De inspraakmogelijkheden worden binnenkort in de Officiële Mededelingen van de gemeente Alkmaar bekend gemaakt.

Meer informatie: afdeling Communicatie, André Bakker, (072) 548 89 91
-----------------------

---- --