Gemeente Apeldoorn

VERZAMELPERSBERICHT week 11

Roeivereniging De Grift actief op Apeldoorns Kanaal

Binnen niet al te lange termijn is het Apeldoorns Kanaal ter hoogte van het centrum het domein van roeiers. De gemeente Apeldoorn geeft Roeivereniging De Grift een eenmalige subsidie van 5.000,- voor het aanleggen van verhardingen bij de in- en uitstapplaats en voor voorzieningen aan bruggen. De in- en uitstapplaats komt ter hoogte van de Matenpoort, Kanaal Zuid en het fietsbruggetje over het kanaal. Na proefvaren is gebleken dat de aanwezige infrastructuur geschikt is om de roeisport te beoefenen. Het kanaal biedt in het centrum van Apeldoorn- over een lengte van ruim 4 kilometer kwalitatief goed roeiwater. De aanwezige hindernissen, zoals de lage doorvaarhoogte onder de brug in de Deventerstraat en de geringe breedte van de brug in de Laan van de Mensenrechten vormen geen echt obstakel.

Roeien op het kanaal geeft een impuls aan de beleving van het Apeldoorns Kanaal en de omgeving voor zowel de roeiers zelf, fietsers en langs het kanaal flanerende wandelaars en bewoners. Tevens kan het een ondersteunende factor (imago) zijn in het kader van de werving van studenten voor de hogeschool (PA 3793161).

Ook in 2007 Premie op Actie

Burgers kunnen ook dit jaar een subsidie aanvragen in het kader van Premie op Actie.

De gemeente heeft Premie op Actie in 2005 in het leven geroepen om burgers te stimuleren en te ondersteunen in zelfwerkzaamheid en eigen initiatief, bijvoorbeeld bij het organiseren van een buurtfeest of sporttoernooi. Ideeën genoeg in de dorpen, straten en buurten van Apeldoorn waarmee de woonomgeving en leefbaarheid verbeterd wordt. Maar als het op de praktische uitvoering aankomt strandt het vaak op het ontbreken van geld. Premie op Actie is een van de instrumenten van de Stadsdeelaanpak, de nieuwe gebiedsgerichte werkwijze in de gemeente Apeldoorn.
De conclusie op basis van bijna twee jaar opgedane ervaring is dat de kleine financiële stimulans (vanaf dit jaar maximaal 600,- per aanvraag) er voor zorgt dat een breed scala aan activiteiten in straten en buurten wordt georganiseerd. Bewoners kunnen bijvoorbeeld een subsidie krijgen voor het huren van een grote tent of speelattributen voor de kinderen (PA 3789361).

Subsidies voor sport en cultuur

Zon 100 culturele amateurclubs die zich inzetten op het terrein van zang, muziek, dans, toneel, beeldende kunst, literatuur, geschiedenis, audiovisuele of aanverwante activiteiten ontvangen in 2007 subsidie van de gemeente. In totaal zijn bij deze clubs 4.428 leden aangesloten. Dit jaar is een totaalbedrag beschikbaar van 181.605,-. Verenigingen ontvangen een vaste bijdrage en een bijdrage per lid.

Daarnaast ontvangen 85 sportverenigingen in 2007 de algemene sportsubsidie. Deze subsidie is bedoeld voor de algemene verenigingskosten en wordt gebaseerd op het aantal aangesloten jeugdleden bij sportclubs. In totaal zijn 13.436 jeugdleden opgegeven, een groei van 629 jeugdige sporters ten opzichte van vorig jaar. Omdat het totaal aantal leden slechts groeide met 552, naar 27.708, is er sprake van een afname van seniorleden. Voor 2007 is 193.009,- beschikbaar vanuit de algemene sportsubsidie.

Subsidie voor operakoor La Respirazione
Operakoor La Respirazione krijgt van de gemeente een eenmalige subsidie van 24.000,- voor twee nieuwe producties. Het operakoor bestaat uit leerlingen van de Apeldoornse zangdocente Greet Woltjes en werkt op projectbasis aan grote operaprojecten. In maart 2008 is het volgende grote project gepland, te weten de uitvoering van Spring Symphony en de opera Suor Angelica. Het college is van mening dat La Respirazione een hoog artistiek niveau heeft en dat de aanvraag aansluit bij het speerpunt jong talent en bij de doelstellingen op het gebied van amateuristische kunstbeoefening (PA 3793057).

Bestemmingplan Stuwwalrand Parkzone Zuid onherroepelijk Na een groot aantal jaren van de procederen is het bestemmingsplan Stuwwalrand Parkzone Zuid onherroepelijk geworden. Eind vorige maand heeft de Raad van State zich in finale zin uitgesproken over een aantal ingestelde beroepen tegen dit bestemmingsplan. B. en w. hebben met tevredenheid kennis genomen van de uitspraak. De uitspraak biedt het college de mogelijkheid om een aantal lang lopende planologische zaken in het gebied af te ronden. Concreet gaat om de uitbreiding van Hullenoord en de nieuwe ontwikkeling voor het Hietveld. Daarnaast ontstaat er door de uitspraak helderheid voor de Stichting Horeb/De Hoop.
Voor het laatst bijgewerkt op: 14-3-2007 13:56