VVD


14-3-2007

Europarlement dwingt Landbouwraad tot zware concessies

Het Europees Parlement heeft de Europese Landbouwraad gedwongen tot zware concessies in het dossier van de vrijwillige modulatie. Vrijwillige modulatie betekent dat lidstaten zelfstandig kunnen besluiten om de Europese landbouwfondsen die zij ontvangen, met 20% af te romen en dat vervolgens aan plattelandsontwikkeling te besteden.

Onder leiding van VVD-europarlementariër Jan Mulder verzette het Europees Parlement zich hiertegen, waarna de Raad het voorstel drastisch heeft aangepast.

Mulder: "Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het Europees Parlement de Raad tot zulke zware concessies weet te bewegen op het landbouwdossier, waar het Parlement normaal gesproken enkel adviesrecht heeft." Een begrotingsvoorstel van Jan Mulder zette 2,5 miljard van de Europese plattelandsfondsen in de reserve, waardoor lidstaten dit geld niet konden besteden. Om die situatie te verhelpen moesten de ministers van landbouw wel over de brug komen met concessies.

In een concept-akkoord (dat in de komende weken nog bekrachtigd moet worden door Raad en Parlement) wordt vrijwillige modulatie alleen mogelijk voor het Verenigd Koninkrijk en Portugal, omdat zij daarvoor reeds een eerdere goedkeuring hadden ontvangen. Deze landen moeten dan wel nauwkeurig in de gaten houden welke impact de vrijwillige modulatie heeft op de economische situatie van de boeren die er onder leiden.

Mulder: "Ik ben op zich niet tegen het overhevelen van landbouwfondsen naar plattelandsfondsen, maar dan moet dit wel in alle lidstaten evenveel gebeuren. Als elk land dit op eigen houtje mag gaan beslissen, dan worden de Europese boeren niet op gelijke wijze gecompenseerd voor het voldoen aan de gemeenschappelijke wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, milieu en voedselhygiëne. Dat kan leiden tot concurrentieverstoringen en de renationalisatie van de Europese landbouwpolitiek."