Ingezonden persbericht


Tapir terug naar China - Lievens gaat naar Amerika

Maastricht, 14 maart 2007 - De uiterst zeldzame Chinese bronzen tapir en het uitzonderlijke meisjesportret van Jan Lievens - absolute topstukken en publiekstrekkers van TEFAF Maastricht 2007 - zijn beide zojuist verkocht.

De 45 cm grote bronzen tapir, ingelegd met goud en turkoois, is aangekocht door een Chinese verzamelaar in de Volksrepubliek China. De vraagprijs bedroeg 9,2 miljoen euro. "We zijn uitermate verheugd dat het daarheen zijn weg heeft gevonden,' stelt James Hennessy van Littleton & Hennessy Asian Art in Londen. "Het doet ons ook genoegen dat TEFAF hiermee recordhouder is in de verkoop van Chinese archaïsche bronzen. De nieuwe eigenaar zal het uitzonderlijke object waarschijnlijk aan een belangrijk museum schenken." De tapir dateert uit de periode van de Strijdende Staten, (ca. 4e eeuw voor Chr.). Van dit model is maar één ander exemplaar bekend, dat zich in een museum in Taiwan bevindt.

Het sfeervolle Rembrandteske portret van een jong meisje van Jan Lievens is aangekocht door een Amerikaanse verzamelaar. "Het schilderij is verworven door een van de topverzamelaars van Hollandse oude meesters in de V.S. In diens verzameling past het uitstekend en deze aanwinst toont de kwaliteit en de kracht ervan," zegt kunsthandelaar David Koetser. De vraagprijs bedroeg 3,1 miljoen euro.

Het schilderij dateert uit de periode 1625-1630, toen de jonge kunstenaar in Leiden samenwerkte met Rembrandt en beide schilders elkaar artistiek hebben uitgedaagd en beïnvloed.

AXA Art, hoofdsponsor van TEFAF Maastricht

AXA Art en TEFAF bieden bezoekers een exclusieve servicekaart aan waarmee zij in internationale databanken de herkomst van kunstwerken kunnen nagaan. Ook richt AXA Art een expositie in onder de titel Thrill of Collecting II: Plastic, waar zeldzame design- en kunstvoorwerpen van kunststof te bewonderen zijn uit collecties van over de hele wereld.



Ingezonden persbericht