Ingezonden persbericht


Persbericht

Erasmus MC ontsluit Havenziekenhuis via glasvezel Eurofiber

Verbinding belangrijke stap in koppelen alle vestigingen universitair medisch centrum

Amsterdam, Rotterdam 14 maart 2007 - Erasmus MC, het universitair medisch centrum van Rotterdam, heeft afgelopen week een glasvezelverbinding van Eurofiber tussen de Centrumlocatie en het Havenziekenhuis in gebruik genomen. De verbinding is onderdeel van een ringvormig
1 Gbps-netwerk dat Eurofiber momenteel aan het aanleggen is tussen de drie vestigingen van het Erasmus MC: de Centrumlocatie, het Haven Ziekenhuis en de Daniel den Hoed Kliniek. Het netwerk stelt het Erasmus MC in staat één centrale ICT-infrastructuur met een hoge beschikbaarheid te realiseren, waarbij alle vestigingen snel toegang hebben tot de benodigde toepassingen en data. Met name op het gebied van patiëntenzorg is dit zeer belangrijk.

Op de Centrumlocatie van het Erasmus MC draaien onder meer cruciale informatiesystemen voor de patiëntenzorg. Daartoe behoren een applicatie voor elektronische patiëntendossiers (EPD-systeem), een systeem voor de opslag van beelden als MRI-scans en röntgenfoto's (PACS) en een toepassing voor medicatieverstrekking. Ook bevindt zich op deze locatie een storage area network (SAN), waarin kantoorautomatiseringsdata, managementinformatie en data van het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) zijn opgeslagen. Alle systemen zijn redundant uitgevoerd. De Daniel den Hoed Kliniek is nu nog op de Centrumlocatie aangesloten via een 1 Gbps Ethernet-verbinding, met een straalverbinding als back-up. Met het Havenziekenhuis, dat momenteel nog een eigen computercentrum heeft, was er geen verbinding.

"Als het om patiëntenzorg gaat zijn we een 24-uurs bedrijf. Dat stelt hoge eisen aan de beschikbaarheid van onze systemen. Daarom wilden we een netwerk met twee fysiek gescheiden verbindingen. Eurofiber kon ons die bieden, tegen een gunstige prijs", vertelt Marcel Slingerland, manager sector Systemen en Netwerken van de directie Informatie van het Erasmus MC. "Voordeel van de glasvezelverbindingen van Eurofiber is bovendien dat we niet gebonden zijn aan een bepaalde bandbreedte. We hebben nu voor 1 Gbps gekozen, maar zijn binnen het contract vrij om deze naar behoefte te verhogen door andere belichtingsapparatuur te gaan gebruiken."

Het volledige glasvezelnetwerk van het Erasmus MC zal naar verwachting tegen de zomer gerealiseerd zijn.

Over Eurofiber
Eurofiber is een gespecialiseerde aanbieder van managed dark fiber-verbindingen en high capacity Ethernet-diensten in de Benelux. Het Eurofiber-netwerk groeit continu. Het heeft momenteel een omvang van ruim 5.000 kilometer in Nederland, België en Duitsland en verbindt 100 grote gemeenten, 12 stadsnetwerken en ruim 200 MDF-centrales. Hiermee heeft Eurofiber het grootste netwerk in de Benelux en het op één na grootste in Nederland. Eurofiber levert capaciteit aan telecombedrijven, internetaanbieders en drie van de vier mobiele operators in Nederland. Eurofiber staat in voor snelle verbindingen en optimale ondersteuning en klantenzorg. Een toenemend aantal bedrijven en non-profit organisaties maakt gebruik van de diensten van Eurofiber. Voor meer informatie: www.eurofiber.com

Eurofiber maakt deel uit van de Reggefiber Groep. Reggefiber heeft belangen in verschillende glasvezelbedrijven waaronder Eurofiber, Fastfiber, Trent en enkele fiber-to-the-home-projecten. Reggefiber heeft de ambitie om breedband voor iedereen in Nederland beschikbaar te maken. Hiervoor legt zij in heel Nederland open glasvezel-netwerken aan in steden als basis voor Fiber to the Home-netwerken.

Over Erasmus MC
Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum waar nieuwe kennis wordt ontwikkeld én overgedragen aan toekomstige professionals. Het terrein van deze kennis is zeer breed en strekt zich uit van ziekte tot gezondheid en van individuele tot maatschappelijke gezondheidszorg. Als grootste universitair medisch centrum van Nederland schept het Erasmus MC in Nederland bijzondere kansen voor onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg.

Het Erasmus MC is een innoverend centrum voor hoogwaardige kennisontwikkeling, opleiding en zorg op het gebied van ziekte en gezondheid. informatie op www.erasmusmc.nl