Gemeente Vlaardingen


Human Rights Watch ontvangt Geuzenpenning

14 maart 2007

Foto: Arie Wapenaar

De Geuzenpenning 2007 is uitgereikt aan adjunct-directeur Carroll Bogert (zie foto) van de gezaghebbende internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). De Geuzenpenning is op dinsdag 13 maart in de Grote Kerk in Vlaardingen uitgereikt.

Jan Pronk was de laatste jaren actief als bijzonder afgezant van de Verenigde Naties in Soedan. Hij was ook Minister van Ontwikkelingssamenwerking. Momenteel werkt hij als hoogleraar Theorie en Praktijk van Internationale Ontwikkeling.

Hoop kwetsbaar maar verrassend hardnekkig

Carroll Bogert sprak over hoop in haar dankwoord. "Hoop doet leven", sprak de Amerikaanse. "Ondanks dat het idee van mensenrechten kwetsbaar is en vaak gemakkelijk genegeerd of weggewuifd wordt, is het ook verrassend hardnekkig en sterk."

Op zoek naar tekens van hoop in de EU

Bogert betreurt het zeer dat de Amerikaanse regering onder leiding van president Bush op schokkende wijze de bescherming van de basisrechten van de mens heeft geschonden, met name de Verdragen van Genève en het verbod op marteling. Hier, in landen van de Europese Unie, zoeken we nu naar tekens van hoop. Door samen, of soms zelfs alleen, op te treden kunnen en moeten de leden van de EU naar voren stappen om het gebrek aan leiderschap op het gebied van de mensenrechten op te vullen.

HRW is een internationale non-gouvernementele organisatie die zich richt op de aanpak van mensenrechtenschendingen. HRW doet onderzoek naar de mensenrechten, rapporteert daarover en kaart bevindingen aan bij onder meer media, nationale regeringen en de Verenigde Naties.