Verbond van Verzekeraars

Waakzaam op opkomende risico's

De aansprakelijkheidspremies voor het bedrijfsleven zullen dit jaar verder dalen. Dat voorspelt Aon althans in 'Look Beyond The Obvious', een rapport over wereldwijde aansprakelijkheidstrends. Hoewel een lagere premie gunstig is, moeten bedrijven zich er volgens Aon wel van bewust zijn dat beperkingen in de dekking in het verschiet liggen door nieuw opkomende risico's.

Volgens Aon krijgt het bedrijfsleven in 2007 voor het vijfde achtereenvolgende jaar te maken met concurrerende aansprakelijkheidspremies. Vanwege het uitblijven van grote natuurrampen in 2006 zijn de tarieven over de hele wereld lager en zal de toegenomen concurrentie tot verdere reducties leiden. De verwachtingen variëren van stabiele tarieven tot reducties van 25 procent in Noord- en Zuid-Amerika, dertig procent in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en veertig procent in Azië.

VS trendsetter
Aon adviseert bedrijven overigens om zich, naast de prijs, vooral te richten op polisdekking voor opkomende risico's, zoals gezondheidsrisico's die te maken hebben met (onder andere) nanotechnologie, verbranding door de zon en overgewicht. Volgens Fred Lamme, executive broking director Liability van Aon Nederland, bestaat er nu weliswaar geen druk om de dekking te beperken, maar kan dat wel gebeuren als opkomende risico's zich duidelijker manifesteren. In het rapport worden bedrijven bovendien geadviseerd trends in de Verenigde Staten nauwlettend te volgen, vanwege hun grote, wereldwijde invloed op wetgeving en verzekeringsmarkten.
Meer dan de helft van de 53 onderzochte landen heeft in 2006 overigens zowel de frequentie van het aantal schadeclaims als het niveau van de schadevergoedingen zien stijgen. Volgens Aon weerspiegelt dit de wereldwijde trend van een toenemende compensatiecultuur. Het volledige rapport kan worden gedownload van www.aon.nl/aansprakelijkheidsrapport.

Verzekerd!, maart 2007