Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 13 maart 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 13 maart. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Onderhoud watergangen rond De Nederhof
In de AVRO-documentaire Groene Monumenten kwam de Nederhof in Honselersdijk aan bod. Er was te zien dat van het monument zelf weinig meer over is, maar dat de watergangen rond het complex nog redelijk herkenbaar zijn. De Statenleden Bruil (PvdA) en Loose (PvdA) hebben GS gevraagd met een voorstel te komen om de watergangen in stand te houden. GS hebben laten weten de resterende watergangen als cultuurhistorisch monument te beschouwen, maar geven aan dat ze van lokale waarde zijn. Maatregelen om de watergangen in stand te houden zijn dan ook een lokale aangelegenheid.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2066 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Vriendschapsverdrag met de provincie Hebei (China) In 2007 ondertekenen de Chinese provincie Hebei en de provincie Zuid-Holland een vriendschapsverdrag. In 2006 is het lange termijn beleid voor China door GS en PS goedgekeurd. Zowel Zuid-Holland als Hebei zijn gericht op een vriendschapsrelatie en een samenwerkingsverband die voor beide provincies de economie ten goede kan komen. Na overleg met Hebei zijn door Zuid-Holland op het gebied van water, milieu en toerisme concrete werkprogramma's opgesteld die als concept besproken worden in Hebei. De ondertekening van het verdrag vindt waarschijnlijk voor de zomer plaats.

Natuurcompensatie Hoge Snelheidslijn
GS hebben in principe ingestemd met een voorstel van de projectorganisatie Hoge Snelheidslijn (HSL) voor bijna 10 hectare natuurcompensatie in de Sophiapolder. Deze compensatieverplichting is vastgelegd in het Tracébesluit HSL, omdat door de aanleg van de HSL op verschillende plaatsen in Nederland natuurlandschap verloren is gegaan. In dit geval betreft het compensatie voor de doorsnijding van de Hollandse Biesbosch door de snelle treinverbinding. De Sophiapolder is een eiland van 77 hectare in de rivier de Noord bij Hendrik-Ido Ambacht. Ook op andere plaatsen in de provincie, zoals het Ghoybos bij Leiderdorp en in de Elsbroekerpolder in de Bollenstreek, vindt natuurcompensatie plaats.

Voorbereiding bestuursakkoord rijk en provincies
Het IPO is bezig met de voorbereiding van het bestuursakkoord tussen rijk en provincies. GS vragen het IPO nadrukkelijk om hierbij aandacht te besteden aan het Urgentieprogramma Randstad, vereenvoudiging en vermindering van de bestuurlijke drukte en meer differentiatie tussen de provincies. Het IPO zet in op brede provinciale verantwoordelijkheid op tal van terreinen. De provincie Zuid-Holland zou willen zien dat provincies zich meer profileren ten opzichte van elkaar en zich toespitsen op een aantal specifieke terreinen. Daarnaast wil Zuid-Holland de besprekingen over een bestuursakkoord nadrukkelijk koppelen aan het urgentieprogramma voor de Randstad. De thema's, een betere bereikbaarheid en een beter woon-, werk- en leefklimaat uit het urgentieprogamma vormen de ruggengraat voor de opgaven in Zuid-Holland.

Subsidies

Aan het Regionaal Historisch Centrum Delft is een incidentele subsidie verleend van 15.000 euro voor het project Plan je Eigen Ruimte in Midden Delfland en Delft. Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Aan de directie van Carlton Sports te Den Haag is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz). Het betreft het niet voldoen aan het verplichte tweemaal dagelijkse onderzoek van de zwemwaterkwaliteit; Aan SOM Beheer BV is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet Milieubeheer. Het betreft het niet juist aanbieden van blusmiddelen.