Provincie Overijssel

1200 statushouders aan woning geholpen

woning_asielzoekers.jpg (3 Kb)
De huisvesting van statushouders in West-Overijssel verloopt voorspoedig. De afgelopen vier jaar zijn er ruim 1200 statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) aan een woning geholpen in de 11 West-Overijsselse gemeenten. Dit aantal bestond uit de achterstand van voor 2003 (ruim 350) en de taakstellingen voor de jaren 2003 tot en met 2006 (ruim 900). Er resteert nu nog een achterstand van 17 mensen die gehuisvest moeten worden.

Gedeputeerde Rietkerk is zeer blij met deze resultaten. âWe zijn op de goede weg. Alleen al het afgelopen half jaar hebben we 150 statushouders kunnen huisvesten. Dat waren er 30 meer dan de taakstelling die de gemeenten hadden gekregen. Dit betekent dat we samen met gemeenten en corporaties veel mensen hebben kunnen helpen met een nieuwe start in hun leven.â

Compliment voor gemeente Steenwijkerland
Een gemeente die de achterstand in hun huisvesting hebben omgezet in een voorsprong is de gemeente Steenwijkerland. Wat de provincie betreft verdient deze gemeente dan ook een groot compliment. De gemeenten Hardenberg en Kampen hebben daarentegen hun aanvankelijke voorsprong weer verloren. De provincie heeft deze gemeenten verzocht duidelijk aan te geven hoe zij in de komende maanden de nieuwe achterstanden, van 16 personen per gemeente, gaan wegwerken.

Huisvestingsplicht
Alle gemeenten in Nederland dienen asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders) te huisvesten. Daarvoor krijgen ze tweemaal per jaar een zogenaamde aanvullende taakstelling van het Ministerie van Justitie. Voor de eerste helft van 2007 betekent dit voor de West-Overijsselse gemeenten: 90 statushouders aan een passende woning helpen. Reguliere huisvesting biedt de statushouders de kans om op een fatsoenlijke manier aan hun inburgering en nieuwe toekomst te werken.

Controle door de provincie
De provincie Overijssel controleert of de gemeenten in West-Overijssel hun taak rond de huisvesting van statushouders goed uitvoeren. De regio Twente is toezichthouder voor de Twentse gemeenten. De toezichthouders zijn verplicht om, bij herhaaldelijk verzaken van de taakstellingsverplichting door gemeenten, zelfstandig statushouders te gaan huisvesten op kosten van de gemeenten. In West-Overijssel is dit niet nodig geweest.