Nieuw rapport AFM vastgoed-CV markt

14.03.2007 / 16:43 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging vastgoed fondsen

Vereniging vastgoed fondsen

Persbericht Vereniging Vastgoed Fondsen
Capelle a/d IJssel, 14 maart 2007

Betreft: nieuw rapport AFM vastgoed-CV markt

Op vrijdag 9 maart 2007 heeft de AFM een rapport gepubliceerd over de vastgoed-CV markt onder de titel: De markt voor vastgoed-CV's en maatschappen: een Tussenbalans. Dit rapport is een vervolg op de Verkennende analyse van april 2005. De AFM heeft 23 prospectussen van 10 aanbieders van vastgoed CV's onderzocht over de periode 2002-2005. Deze producten vielen alle onder het oude toezichtregime (d.i. alle vóór 1 juli 2005). Van die 23 onderzochte producten viel ruim de helft (12) onder een zeer beperkt toezichtregime of zelfs buiten elke vorm van toezicht. Inmiddels geldt sinds 1 juli 2005 voor bepaalde vastgoedproducten het nieuwe Europese prospectusregime met zeer stringente eisen waardoor een aantal van de door de AFM gesignaleerde tekortkomingen zijn opgelost. Verder gelden sinds 1 september 2005 voor bepaalde vastgoedproducten de voorschriften van de 'nieuwe Wtb'- per 1 januari 2007 opgenomen in de Wet op het financieel toezicht - die de vereisten van informatievoorziening richting beleggers verder hebben aangescherpt. In het rapport wordt helaas geen melding gemaakt in hoeverre het nieuwe toezichtregime de tekortkomingen adequaat verhelpt.

In het rapport worden verschillende, door de AFM als onwenselijk beschouwde ontwikkelingen deels herbevestigd. Deels moet de AFM eerder gedane uitspraken weer terugnemen. In het rapport wordt geconcludeerd dat er geen sprake is van een verhoogd integriteitrisico.

De AFM vermeldt slechts summier in het rapport dat de grote diversiteit in producten en informatieverstrekking ontstaan is door het tekortschietende wettelijke toezichtregime. Door het terugtredende overheidstoezicht kunnen aanbieders in toenemender mate gebruik maken van vrijstellingen en uitzonderingen. Vereniging Vastgoed Fondsen pleit al lang voor het verbeteren van het wettelijke toezichtregime zodat voor de belegger duidelijkheid ontstaat op het punt van de toezicht door de AFM. Een groot aantal door de AFM vermelde verbeterpunten zoals toelichting op aannames bij rendementsberekeningen, toelichting op de kosten en financieringsconstructies etc. alsmede controle van de rendementsprognoses en -aannames door een externe accountant is inmiddels onder het nieuwe Europese prospectusregime verplicht. De Vereniging Vastgoedfondsen is er voorstander van dit strenge toezichtregime op alle vastgoed-CV producten van toepassing te verklaren. Omdat het Ministerie van Financiën aangeeft dit uitsluitend in Europees verband wettelijk te kunnen regelen, zal zelfregulering uitkomst moeten bieden.

De Vereniging Vastgoed Fondsen heeft verder voor de gesignaleerde en vermeende tekortkomingen oplossingen ontwikkeld. Voor transparantie en vergelijkbaarheid, object benchmark informatie, lengte van huurcontracten, worst-case scenario's zijn tal van instrumenten en richtlijnen opgesteld. Thans worden deze zaken geïmplementeerd. Voorts is een goed en vruchtbaar overleg tussen Vereniging Vastgoed Fondsen en Stichting Transparantie Vastgoedfondsen op gang gekomen. Kortom, de aanbieders hebben alle signalen op groen gezet om de zelfregulering en transparantie verder te ontwikkelen en te implementeren. Vertegenwoordigers van de aanbodzijde en de vraagzijde van de markt in de besloten vastgoedfondsen hebben de AFM vrijdag 9 maart op de hoogte gebracht, dat zij zijn gestart met een traject om te komen tot de uniformering van een gedragscode, geschillenregeling, beoordelingsrichtlijn en de prospectusinformatie. Naar verwachting is de gedragscode er voor 1 mei aanstaande. Het normenkader voor de informatieverstrekking zal naar verwachting voor 1 juli 2007 worden opgeleverd. De AFM zegt verheugd te zijn dat zelfregulering nu vorm krijgt.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot voorzitter Drs. G. van Boom, tel
06-54976668.

Vereniging Vastgoed Fondsen
Fascinatio Boulevard 612, 2909 VA CAPELLE A/D IJSSEL
Postbus 44066, 3006 HB ROTTERDAM
Telefoon 010-4337795, Fax 010-4337790
E-mail info@verenigingvastgoedfondsen.nl
Internet www.verenigingvastgoedfondsen.nl