Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (14/03/07)

OOSTERHOUT NB, 14 maart 2007

Politie houdt 8 jongeren aan op verdenking van o.a. fietsendiefstal en vernieling aan scholen

OOSTERHOUT: Politiemensen van het team Oosterhout hebben de afgelopen dagen 8 jongeren uit Oosterhout, in leeftijd variërend van 15 tot 19 jaar, aangehouden. De aanhoudingen vonden maandag (1), dinsdag (1) en woensdag (6) plaats.

Het onderzoek startte na binnenkomst van een serieuze tip. Daaruit bleek dat op een bepaalde plek in het Oosterhoutse centrum ieder weekend goed onderhouden fietsen, veelal uit de duurdere prijsklasse, werden verzameld. De fietsen werden vervolgens na het weekend opgehaald. Politieonderzoek wees uit dat er afgelopen weekend opnieuw fietsen klaarstonden, die vervolgens in de garage van het politiebureau zijn opgeslagen.

Het onderzoek leidde in eerste instantie naar een 15-jarige verdachte. Hij is maandag 12 maart gearresteerd en in verzekering gesteld. Vervolgens kwamen ook de andere jongeren in beeld. De groep wordt ervan verdacht niet alleen diverse fietsen te hebben weggenomen vanaf de straat, maar ook uit (veelal niet afgesloten) schuurtjes van woningen. In totaal zou het daarbij gaan op ruim 30
fietsendiefstallen. De politie heeft 16 gestolen fietsen aan het bureau staan, waarvan er inmiddels 10 bij de rechtmatige eigenaar kunnen worden teruggebracht. Van de overige 6 fietsen heeft de politie nog geen aangifte kunnen terug vinden. Mensen van wie recent in Oosterhout een fiets uit de duurdere prijsklasse is gestolen en die daarvan nog geen aangifte hebben gedaan, wordt dan ook verzocht contact op te nemen met de politie. Via 0900-8844 kunnen zij een afspraak maken om alsnog aangifte te doen van diefstal van hun tweewieler.

De groep wordt er verder van verdacht verantwoordelijk te zijn voor de reeks vernielingen die de laatste tijd is aangebracht in Oosterhout. Het gaat daarbij onder andere om vernielingen aan scholen, een sportcomplex en autos. De politie is nog druk bezig de hoeveelheid vernielingen waarvoor de verdachten in aanmerking komen in kaart te brengen. Met name de reeks vernielingen aan schoolgebouwen heeft de speciale aandacht van de politie. Daarbij sneuvelden onder andere tientallen ruiten.
De politie zet het onderzoek voort en sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

Verdachte situatie blijkt hennepkwekerij

WAALWIJK: Woensdag 14 maart rond 08.50 uur kwam bij de politie een melding binnen over een verdachte situatie. In de Besoyensestraat zou de deur van een woning openstaan. Bovendien zou er en ruit vernield zijn. De bewoner reageerde verder niet op roepen.
Politiemensen die ter plaatse kwamen om de situatie te bekijken, troffen in de schuur van de woning een hennepkwekerij aan. In totaal stonden er 78 jonge hennepplanten.
De kwekerij is ontmanteld. Zowel de planten als de groeiapparatuur wordt vernietigd.
Het energiebedrijf constateerde dat er gefraudeerd was met de meter en sloot de stroom af.
De politie had in de tussentijd telefonisch contact met de 33-jarige bewoner, die als verdachte wordt beschouwd. Hij komt op een later tijdstip naar het bureau om een verklaring af te leggen.

Vrouw gewond na aanrijding

MADE: Op de kruising van de Stuivezandsestraat en de Zuideindsestraat is woensdag 14 maart rond 09.40 uur een 76-jarige vrouw uit Terheijden gewond geraakt bij een aanrijding. De fietster was op de kruising in botsing gekomen met een 58-jarige automobiliste uit Hooge Zwaluwe en daarbij ten val gekomen. De fietster is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in de omgeving, waar bleek dat haar heup uit de kom was.

Mensen aangehouden voor rijden onder invloed

OOSTERHOUT: In de nacht van dinsdag 13 maart op woensdag 14 maart rond 03.00 uur hield de politie op de Slotlaan een 44-jarige vrouw uit Oosterhout aan op verdenking van rijden onder invloed. De vrouw moest mee naar het bureau voor een ademanalyse, waaruit bleek dat haar ademgehalte 385 ug/l was, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximumgrens is. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt. Bovendien kreeg ze een rijverbod van 3 uur opgelegd.

GEERTRUIDENBERG / RAAMSDONKSVEER: Politieagenten hielden in de nacht van dinsdag 13 maart op woensdag 14 maart rond 02.45 uur op de Keizersdijk in Raamsdonksveer een 30-jarige Bredase aan op verdenking van rijden onder invloed. Er was al eerder die nacht politiebemoeienis geweest met de vrouw. Rond 02.15 uur had de vrouw in de Bastionstraat in Geertruidenberg onenigheid gehad met een 31-jarige man uit Geertruidenberg. De vrouw, die onder invloed van alcohol was, was daar te voet vertrokken.
Politiemensen hadden het idee dat de vrouw mogelijk op een later tijdstip alsnog in de auto zou stappen en zou gaan rijden. Ze kregen daarin gelijk. Rond 02.45 uur zagen ze de vrouw rijden op de rotonde van de Maasdijk / Keizersdijk.
Nadat ze de vrouw een stopteken hadden gegeven, werd ze boos op de agenten en weigerde ze mee te werken aan een blaasproef. Daarop is ze aangehouden en meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. Daaruit bleek dat haar ademgehalte 460 ug/l was, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximumgrens is.
Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt. Haar auto is aan het bureau gestald, om te voorkomen dat de vrouw opnieuw zou gaan rijden.

OOSTERHOUT: Een 25-jarige Oosterhouter is in de nacht van dinsdag 13 maart op woensdag 14 maart rond 01.30 uur zijn rijbewijs kwijtgeraakt, nadat hij op de Vondellaan was betrapt op rijden onder invloed. Uit de ademanalyse was namelijk gebleken dat zijn ademgehalte maar liefst 730 ug/l was, waarop politiemensen overgingen tot het invorderen van het rijbewijs.

WAALWIJK: Tegen een 23-jarige Waalwijker is dinsdag 13 maart kort voor middernacht proces-verbaal opgemaakt terzake rijden onder invloed. De man werd in de Heulstraat betrapt op rijden onder invloed en blies op het bureau 285 ug/l.

Bromfietser aangehouden

OOSTERHOUT: Surveillerende politiemensen zagen dinsdag 13 maart rond 18.40 uur een jongen op een bromfiets over de Wilhelminalaan rijden. De bestuurder, een 20-jarige man uit Oosterhout, reed op een bromfiets, waraop geen kentekenplaat zat, wat reden voor de politie was om hem te controleren. De man ging er bij het zien van de politie echter vandoor. Na een korte achtervolging zagen de politiemensen de bromfiets op de grond liggen. Even later troffen ze liggend achter een geparkeerde auto de bestuurder aan. De man is aangehouden en voor nader onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek niet direct dat de bromfiets gestolen was. De bromfiets is voor nader onderzoek aan o.a. het chassisnummer uit het verkeer genomen. De bestuurder kreeg drie bekeuringen, voor rijden zonder kentekenplaat, rijden zonder geldige verzekering en zich onttrekken aan een politiecontrole.

Snelheidsduivel raakt rijbewijs kwijt

OOSTERHOUT / RAAMSDONKSVEER: Surveillerende politiemensen zagen dinsdag 13 maart rond 21.20 uur een automobilist over de Kreeksluis in Oosterhout rijden. De man reed vervolgens via de Oude Veerseweg naar de Oosterhoutseweg in Raamsdonksveer. Op deze twee wegen geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur.
De automobilist bereikte op de Oosterhoutseweg echter een snelheid van ruim 140 km/uur, dus 60 km/uur te hard. Op de Benraatshoef reageerde de man op het stopteken dat de politiemensen hem hadden gegeven. De 44-jarige inwoner van Raamsdonksveer kon daarop direct zijn rijbewijs inleveren, vanwege overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan 50 km/uur.

Bedrijfsinbraak

LOON OP ZAND: In de nacht van dinsdag 13 maart op woensdag 14 maart is ingebroken in een bedrijfspand aan De Hoogt. De ruit van de showroom werd ingeslagen om binnen te kunnen komen. Vervolgens werd er een groot LCD-scherm buitgemaakt. De politie stelt een onderzoek in en verricht onder ander een sporenonderzoek.

Auteur: Leonie van Ooijen