Consumentenbond

Thuiskopieheffing op geheugenkaarten van de baan 14 maart 2007
Na een actie van de Consumentenbond en de elektronicabranche heeft de minister van Justitie vandaag besloten dat er géén thuiskopieheffing op losse geheugenkaarten en usb-sticks komt. Deze geheugens worden uit de wet geschrapt, zodat stichting Sont zijn plan om daar een heffing op te plakken, niet kan doorzetten.

In een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van 17 februari 2007 maakte de minister van Justitie voor stichting Sont de weg vrij om een thuiskopieheffing in te voeren op losse geheugenkaarten en usb-sticks. In een brief aan haar achterban had Sont al laten weten aan 15 cent ex BTW per geheugen te denken. De Consumentenbond heeft daar afgelopen maandag, 12 maart, samen met de elektronicabranche actie tegen gevoerd. Vandaag schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de losse geheugenkaarten en usb-sticks uit de AMvB zal schrappen.

De thuiskopieheffing is een bedrag dat je betaalt als je een blanco cd of dvd aanschaft. Die heffing is er omdat consumenten deze cd's en dvd's kunnen gebruiken om - voor eigen gebruik - liedjes of films, waar auteursrechten op zitten, te kopiëren. En voor die kopietjes moeten zij betalen.
Zo'n zelfde heffing op losse geheugenkaarten en usb-sticks zou heel vreemd zijn, want die worden nauwelijks gebruikt om kopietjes van liedjes of films op te slaan. Op geheugenkaarten worden vooral zélf gemaakte foto's, films en computerbestanden opgeslagen.

De Consumentenbond pleit ervoor dat de minister een maatschappelijk debat initieert over thuiskopieheffingen en over de vraag hoe auteursrechthebbenden een eerlijke beloning kunnen krijgen. Het huidige stelsel, inclusief de rol van stichting Sont (die zelf de hoogte van de heffingen kan bepalen), is namelijk niet meer van deze tijd en bovendien oncontroleerbaar.

Meer informatie
Media kunnen voor informatie mailen naar: pers@consumentenbond.nl