VVD


14-3-2007

Wat wil Balkenende met Europa?

VVD-woordvoerder Europa Han ten Broeke wil van premier Balkenende weten hoe hij de toekomst van de Europese Unie voor zich ziet.

Op dit moment heerst er nog veel onduidelijkheid, maar tegelijkertijd lopen Europese collega's van Balkenende de deur plat bij Bonskanselier Merkel en geven ook hun opvattingen. Ten Broeke: "Aan de ene kant hoor en lees ik dat Balkenende puur op werkbare verdragen wil terugvallen, maar op de site van bondskanselier Merkel lees ik dat hij een `constructieve bijdrage' wil leveren aan een nieuwe Europese Grondwet. Het regeerakkoord is onduidelijk, maar een maand geleden verklaarde Balkenende nog dat er in ieder geval geen Grondwet moest komen. Het wordt hoog tijd dat we de stilte doorbreken."

Om de premier tot duidelijkheid te dwingen, heeft Ten Broeke om een brief gevraagd. In de brief, die volgende week moet verschijnen, wil de liberaal terugzien welke positie Nederland inneemt in de bilaterale gesprekken die nu worden gevoerd. De VVD acht het van belang dat de premier duidelijk maakt dat het bestaande grondwettelijke verdrag voor Nederland geen uitganspunt is en dat elk nieuw verdrag recht doet aan het Nederlandse 'nee'.

"Balkenende moet nu helderheid verschaffen."

14 maart 2007

Han ten Broeke: h.tbroeke@tweedekamer.nl