Vereniging Milieudefensie

'Stop aanleg overbodige bedrijventerreinen!'

Lokerbroek verloren, Vletgaarsmaten herboren...

Amsterdam, 14 februari 2007 - Milieudefensie is blij verrast met het afblazen van bedrijventerrein Lokerbroek in de gemeente Rijssen-Holten. Dit plan om midden in het landelijk gebied een nieuw bedrijventerrein aan te leggen, zou het zoveelste zinloze aantasting betekenen van het open landschap. Maar de champagneflessen kunnen nog niet open, de gemeente stapt niet af van de wens om alsnog elders een nieuw bedrijventerrein van 50 hectare te ontwikkelen. Milieudefensie wil dat de provincie de gemeente tot de orde te roept.

Milieudefensie zal zich, samen met de locale actiegroep Houdt het Lokerbroek groen!, blijven verzetten tegen de aanleg van 50 hectare nieuw bedrijventerrein in Rijssen-Holten en roept de nieuwe provinciale statenleden op om de gemeente tot de orde te roepen. De provincie had eerder al twijfels bij de plannen, maar heeft zich - ten onrechte - nog niet actief bemoeid met de discussie. Dit terwijl de statenleden moeten beslissen over de noodzakelijke streekplanherziening. 'Er kan nu nog worden ingegrepen in de spilzieke plannen van Rijssen-Holten. Straks is het te laat en heeft de gemeente er een nieuw, maar overbodig bedrijventerrein bij,' aldus Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap bij Milieudefensie.

Voor een kleine gemeente als Rijssen-Holten is dat een absurd grote uitbreiding, die de bestuurders ook nog eens willen doordrukken zonder afstemming met omliggende gemeenten. Verhaak: 'Dit is een schoolvoorbeeld van hoe het níet moet: de gemeente sleept zoveel mogelijk hectares nieuw bedrijventerrein binnen en bekommert zich verder niet meer over plannen die elders in de regio worden gemaakt.'

Uit onafhankelijke berekeningen van onderzoeksbureau Louter blijkt dat de gemeente Rijssen-Holten de behoefte aan nieuwe terreinen veel te hoog inschat.