Gemeente Leeuwarden

Plannen Bilgaard Plannen Bilgaard

Plannen Bilgaard gepresenteerd aan bewoners

Bron: gemeente Leeuwarden (14-03-2007) Het wijkpanel Bilgaard had op dinsdag 13 maart haar jaarlijkse wijkconferentie. Meer dan 200 buurtbewoners kwamen naar de bijeenkomst.

De heer Top, avondvoorzitter namens het wijkpanel, stelde een aantal belangrijke mensen voor aan de bewoners. De leden van het wijkpanel werden voorgesteld, de wijkmanager Riki Hagen, evenals Marga Waanders, de verantwoordelijke wijkwethouder. De leden van het wijkpanel hebben de buurtbewoners uitgelegd wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is in de wijk en waar het beschikbare geld aan uitgegeven is.

Marga Waanders sprak haar waardering uit over de activiteiten van het wijkpanel en de grote betrokkenheid van de buurt, na een jaar waar veel gebeurd is. Ook voor het komende jaar staat er veel op de agenda voor Bilgaard. De plannen zijn gebundeld in het wijkprogramma Bilgaard 2007, wat dinsdagavond aan de bewoners van de buurt is gepresenteerd. Ook werd de zogenaamde `wykomtinker' geĂŻntroduceerd. Hij geeft extra aandacht aan een wijk waar verschillende werkzaamheden plaatsvinden. Hij zorgt voor de goede samenhang en samenwerking in de wijk tussen die verschillende projecten. In de wijk Bilgaard is Oebele Herder benoemd tot Wykomtinker.

Na de pauze ging de aandacht uit naar het winkelcentrum Bilgaard. Dinsdagmiddag hadden Nieuw Wonen Friesland (NWF), Corporatieholding Friesland (CHF) en Multi Vastgoed een intentieovereenkomst ondertekend. Deze partijen gaan samen de herontwikkeling van winkelcentrum Bilgaard begeleiden en uitvoeren. Het eerder gepresenteerde Masterplan van de architecten Arons en Gelauff uit Amsterdam vormt het uitgangspunt. De gemeente trekt zich nu weer terug en neemt de reguliere taken, zoals de planbegeleiding en toetsing.

Sije Holwerda van NWF en Florian Schrage van Arons en Gelauff gaven een toelichting op de plannen. Het winkelcentrum wordt uitgebreid van 7.800 tot 9.500 m2. Het centrum wordt beter toegankelijk met nieuwe entrees en een centraal plein van 1.000 m2. Op het dak van het winkelcentrum komen circa 90 tot 100 woningen in verschillende types en prijsklassen. Voor de bewoners komen er parkeerplaatsen op het dak van het winkelcentrum en groen. De woningen worden in meerdere lagen gebouwd. Het winkelcentrum wordt opener en vriendelijker en de gemeente gaat de openbare ruimte van het gebied opknappen.

Op 1 januari 2008 moet de noordzijde van het winkelcentrum in casco klaar zijn. De reactie van de buurtbewoners was positief. Er waren nog wel veel vragen, maar eind maart komt de er een bewonerswerkgroep voor de eerste keer samen. In deze werkgroep worden de praktische vragen en onduidelijkheden opgepakt.