GroenLinks

GroenLinks wil direct verbod op zeehondenproducten in Europa

jonge zeehond 14 maart 2007

Donderdag legt de Europese Commissie een verklaring af over een verbod op de handel in zeehondenproducten. Volgens Kathalijne Buitenweg wil het Europees Parlement een totaal verbod, maar probeert de Commissie een voorstel te vertragen.

De Europese Commissie zegt eerst meer bewijsmateriaal nodig te hebben en stelt een onderzoek voor om vast te stellen of een verbod op de handel van zeehondenproducten in Europa noodzakelijk is.

Vertragingstechniek schandalig
Volgens Buitenweg is het schandalig dat de Commissie een verbod probeert te blokkeren: "Een dergelijk onderzoek duurt minstens een jaar en slechts dan kan een wetsvoorstel worden opgesteld. Dit betekent dat er in 2009 pas een besluit ligt. Ondertussen leidt het vertragen van de introductie van een EU-verbod op zeehondenproducten tot de onnodige brutale moord op duizenden zeehonden."

Bewijzen in overvloed
De afgelopen vier jaar zijn meer dan 1,5 miljoen jonge zeehonden doodgeknuppeld. Ruim 40% daarvan was nog bij bewustzijn tijdens het stropen. "Is dat niet genoeg bewijsmateriaal? En waarom zou je een jas van zeehondenbont niet gewoon verbieden?," vraagt Buitenweg zich af.

Lak aan wil parlement
Mede op initiatief van de Europese Groenen is er in september 2006 een schriftelijke verklaring over een verbod op zeehondenproducten in Europa met een grote meerderheid aangenomen in het Europees Parlement. Volgens Buitenweg lijkt de Europese Commissie hier lak aan te hebben.

In een reactie op de schriftelijke verklaring zei de Commissie dat ze begaan is met het welzijn van dieren, maar tegelijk meent ze dat nieuwe wetgeving of aanpassingen niet nodig zijn. Wel erkent de Europese Commissie dat er in sommige regio's op een onmenselijke manier wordt gejaagd, maar ook dát wil ze toch eerst nog eens onderzoeken.

'"De Europese Unie blijkt de grootste afzetmarkt te zijn voor zeehondenbont. Een verbod is dus een essentiële stap om een einde te maken aan deze barbaarse praktijken. Hoe sneller, hoe beter'", aldus Buitenweg.

Zie ook:

* dossier Dierenwelzijn

* meer feiten en cijfers over de Canadese zeehondenjacht: www.stopdeknuppels.nl