Persbijeenkomst woensdagmiddag situatie Ondiep

Utrecht, 14-03-2007

Stand van zaken Ondiep 14 maart 2006

Vandaag, woensdag, was het rustiger in Ondiep dan gisteren. De maatregelen van de politie hebben goed gewerkt. Er zijn gisteravond en vandaag zeven vernielingen geweest, maar veel minder en kleiner dan maandag. Kapotte ruiten en vernielingen van hekjes. Vandaag tot 21.00 uur zijn er drie aanhoudingen geweest en het was rustig in de hele stad. Gisteren zijn er 135 aanhoudingen gedaan. Er zijn 129 mensen heengezonden, waarvan velen met een boete en sommigen met een proces verbaal. Sommige mensen waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Burgemeester, officier van justitie en korpschef van de politie lieten tijdens de persconferentie weten dit te betreuren, maar concludeerden ook dat bij dit soort grootschalige acties dit helaas niet altijd valt te voorkomen.

De 135 aanhoudingen waren als volgt verdeeld:

24 mensen kwamen uit de wijk Ondiep en de directe omgeving hiervan

97 inwoners uit andere wijken van Utrecht

14 buiten de gemeente Utrecht

12 personen van verschillende voetbalverenigingen

23 arrestanten waren minderjarig, 112 meerderjarig

Er zitten op dit moment nog zes mensen vast. Drie van hen worden nog vastgehouden voor stenen gooien, één voor bedreigen, één voor opruiing en één voor poging tot doodslag. Deze laatste is met zijn auto op een groep politiemensen ingereden. Er is sprake van lik op stuk beleid. De boetes voor aanhoudingen lopen iedere dag met honderd euro op. We pakken relschoppers hard aan, strafbare feiten worden niet getolereerd. De politie is de baas op straat.

Vanmiddag heeft de uitgestelde buurtbijeenkomst plaatsgevonden. Het was goed om de reacties van de bewoners te horen. Deze varieerden van boosheid tot begrip voor het feit dat wij de veiligheid van de bewoners voorop stellen. Ook kwamen er hele praktische zaken aan de orde waar oplossingen voor gevonden zijn. Zo werd er geklaagd over rommel aan de randen van de wijk. Dit is opgepakt.

De maatregelen om de bewoners in de wijk en hun bezittingen te beschermen hebben gewerkt. Daarom zullen we deze uit voorzorg nemen zolang dit nodig is. Per dag wordt bepaald welke maatregelen nodig zijn. Ook cameras in de wijk maken deel uit van effectief toezicht. Zodra alles genormaliseerd is in de wijk, worden de cameras verwijderd.

Er is vandaag door gemeente en politie aan de familie toestemming gegeven om morgen een stille tocht te organiseren. De tocht is vrij toegankelijk voor iedereen die aan deze tocht wil deelnemen. Maar veiligheid van de nabestaanden en andere deelnemers staat voorop. Mensen die de orde willen verstoren worden aangehouden. De familie en de gemeente roepen iedereen op om de tocht op een kalme en waardige wijze te kunnen houden.

Er is vandaag sectie gepleegd op het lichaam van de overleden Ondieper.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat hij vrijwel onmiddellijk aan de gevolgen van het schot is overleden.

Noot voor media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, 06-25032730