Arbouw


Nieuw A-blad biedt maatregelen om gezonder te werken met epoxyproducten in de afbouw- en onderhoudssector

Epoxyproducten kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van de verwerker. Het A-blad 'Epoxyproducten in de afbouw- en onderhoudssector' (PDF) biedt maatregelen die het werken met epoxy's een stuk gezonder kunnen maken.

Gezondheidseffecten van epoxyproducten
Als de huid in contact komt met epoxyharsen en/of harders zijn de eerste signalen rode huid, jeuk en pijn. Langer durend en vaker contact leidt tot irritatie-eczeem; de huid is dan beschadigd. Ook kan door contact een allergie ontstaan. Het enige wat iemand kan doen als hij eenmaal allergisch is, is contact met epoxy vermijden. Dit betekent vaak dat ander werk moet worden gezocht. Het inademen van dampen van epoxyproducten kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Ook kan een luchtwegallergie ontstaan, die uit zich in astmatische verschijnselen. De dampen kunnen ook oogirritatie veroorzaken.

Maatregelen
Gezien de gezondheidseffecten is er genoeg reden om zo voorzichtig mogelijk om te gaan met epoxyproducten; één op de vijf epoxyverwerkers ontwikkelt een allergie. De maatregelen in dit A-blad helpen de lezer om minder schadelijke producten te selecteren, veilige werkmethoden toe te passen, huidcontact met epoxyproducten te beperken en vroege aanwijzingen voor huidaandoeningen te herkennen. Het A-blad is gratis te downloaden van de website van Arbouw of kan worden besteld.

Basis
Het A-blad is ontwikkeld op basis van de brochure 'Werken met epoxyproducten in de afbouw- en onderhoudssector'. Deze brochure kwam in 2004 tot stand met subsidie van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk in samenwerking met HSE (Verenigd Koninkrijk), Bau Berufsgenossenschaft (Duistland) en BST Alborg (Denemarken). De aanbevelingen in dit A-blad worden onderschreven door werkgevers en werknemers in de bouw en door leveranciers van epoxyproducten.

Bron: persbericht Arbouw
Datum: 14 maart 2007