Toneelgroep Amsterdam

PERSBERICHT
Amsterdam, 7 maart 07

premiere Maeterlinck - de tastende mens te Gent

première 14 maart 2007 NTGent / Schouwburg

|

Op 14 maart 07 gaat in NTGent / Schouwburg de voorstelling Maeterlinck in première, een productie van Toneelgroep Amsterdam en NTGent. De regie is van de fameuze Zwitserse regisseur Christoph Marthaler. In de cast onder meer Hadewych Minis, Frieda Pittoors en Steven van Watermeulen. Zoals altijd creëert Marthaler aan de hand van bestaande teksten een volstrekt eigen wereld - een uniek universum waarin ruimte, spel en muziek verrassende verbanden met elkaar aangaan. Voor deze voorstelling vormt het leven en werk van de Belgische auteur Maurice Maeterlinck zijn inspiratiebron. Maeterlinck is van 3 april t/m 20 april 2007 te zien in Stadsschouwburg Amsterdam.

christoph marthaler
Christoph Marthaler is gefascineerd door het verstilde en bijwijlen melancholische oeuvre van Maeterlinck. Eerder regisseerde hij diens stuk De indringer en de opera Pelléas et Mélisande van Debussy, gebaseerd op Maeterlincks gelijknamige stuk. Marthaler benadert elk toneelstuk als een muzikale compositie. Zijn acteurs zijn stuk voor stuk persoonlijkheden en de 'Marthaler-familie' geeft blijk van een ontembare fantasie en verbeeldingskracht. Naast muziek spelen de decors van Anna Viebrock een belangrijke rol in zijn voorstellingen: reusachtige ruimtes waarin elk menselijk handelen nietig en onwezenlijk lijkt. Ook zij komt voor deze productie naar Nederland. In 2004 maakte Marthaler bij NTGent/ZT Hollandia het muziektheaterstuk Seemannslieder, geïnspireerd op Herman Heijermans' Op hoop van zegen.

maurice maeterlinck
De Gentse schrijver Maurice Maeterlinck (1862-1949) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het symbolisme. In zijn teksten, die vaak een sprookjesachtig karakter hebben, wilde hij de grote waarheden openbaren die schuilgaan in de ons omringende werkelijkheid. Zoals veel kunstenaars uit zijn tijd was Maeterlinck gefascineerd door de duistere kanten van het leven. Met zijn dichtbundels, zijn theaterwerk én zijn natuurkundige publicaties maakte hij wereldfaam en in 1911 ontving Maeterlinck de Nobelprijs voor literatuur. Drie jaar later belandde zijn werk op de katholieke index van verboden boeken.

productie toneelgroep amsterdam - ntgent
Maeterlinck is de derde productie van Toneelgroep Amsterdam en NTGent. De eerste productie, Opening Night (regie Ivo van Hove), ging op 26 maart 06 in première in NTGent / Schouwburg. Op 25 november 06 volgde Oresteia (regie Johan Simons). Deze twee toonaangevende Nederlandstalige gezelschappen koppelen hun artistieke en logistieke krachten voor deze grootschalige projecten. Deze samenwerking is niet toevallig. Beide gezelschappen delen hun visie over repertoire toneel en werken met een vast ensemble van acteurs.

EINDE PERSBERICHT /