NIOD


NIOD-medewerkster Hinke Piersma in debat over Duitsers als slachtoffers

NIOD-medewerkster Hinke Piersma gaat op 14 maart in het Historisch Café in debat over Duitsers als slachtoffers. Het einde van een taboe? Locatie: Café P'96, Prinsengracht 96, Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. Toegang is gratis.

Het Historisch Café is een initiatief van het Historisch Platform. (www.historischplatform.nl) Tijdens het maandelijks terugkerende Historisch Café komt een scala van onderwerpen uit de geschiedenis aan de orde. Het programma bestaat uit een column, een interview en een debat - en elke maand een karikatuur. De gasten zijn wetenschappers, beleidsmakers, schrijvers en natuurlijk historici.

Het programma van 14 maart a.s. biedt onder meer een debat met Patrick Dassen, Krijn Thijs en Hinke Piersma over 'Duitsers als slachtoffers. Het einde van een taboe?'

Uit de 'Nieuwbrief - Historisch Café' van maart 2007:

Het Historisch Café van woensdag 14 maart heeft u drie verschillende prachtonderwerpen en vier dito gasten te bieden. We zullen o.a. spreken over de noodzaak tot globalisering van de geschiedschrijving, de radicale transformatie van Nederland tot modern land (1850-1940), en we besluiten met een gesprek over het actuele slachtofferdebat in Duitsland.

U bent elke 2e woensdag van de maand van harte welkom in café P96, Prinsengracht 96, Amsterdam. De toegang is gratis. Meer informatie over programma, route, columns en verslagen van vorige Cafés kunt u vinden op onze webzijde: www.historischcafe.nl.

PROGRAMMA

20.00 uur - Nederland en of in de rest van de wereld - Column door Markha Valenta

De wereld is aan het globaliseren en Nederland globaliseert mee. Maar onze geschiedschrijving is nog steeds erg gebonden aan het nationale en regionale verhaal. Hoe verklaren we anders dat Westerse en niet-Westerse geschiedenis als aparte onderwerpen gezien en gedoceerd worden, terwijl juist hun uitwisselingen en conflicten de moderniteit mogelijk maakten? Een geglobaliseerde wereld maakt geschiedschrijving vanuit nationale en beschavingsapartheid achterhaald. Wat we nodig hebben is geschiedschrijving die recht doet aan ons wereldburgerschap.

Markha Valenta (Los Alamos, New Mexico, 1967) is als onderzoeker verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de VU. Ze onderzoekt de gevolgen van de confrontatie tussen de seculiere (post-)protestantse staat en de Islam, m.n. in het publieke debat in Nederland en de VS. Met Diederik Oostdijk editeerde ze Tales of the great American victory. World War II in politics and poetics (2006). Met James Kennedy schreef ze Religious pluralism and the Dutch state. Reflections on the future of Article 23 in de WRR-verkenning Geloven in het publieke domein (2006).

20.00 uur - Een nieuwe wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland - Interview met Auke van der Woud

De professionalisering van het postwezen, de traverse van de Beerse Maas, Johan Huizinga, Oswald Spengler en Karl Jaspers - dit alles behandelt Auke van der Woud in Een nieuwe wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland (2006). Door de komst van nieuwe netwerken voor massacommunicatie en -mobiliteit na 1850 ontstond het cruciale sociologische verschijnsel van de 20e eeuw: de massamens. Dit schiep een nieuw beeld van de werkelijkheid en een nieuwe, Westerse cultuur waarin normaal denken dominant werd. Geografisch veranderde het land ook ingrijpend: het kreeg een hart, een stedelijke agglomeratie (Randstad) en een uitgestrekte periferie.

Auke van der Woud is hoogleraar architectuur- en stedenbouw-geschiedenis in Groningen. Hij maakte furore met zijn proefschrift Het Lege Land (1987) over de Nederlandse ruimtelijke orde in de eerste helft van de 19e eeuw. Dat boek beschrijft een wereld die voorbij is; het nieuwe een wereld die nog steeds bestaat en verdergaat.

21.00 uur - Pauze

21.15 uur - Duitsers als slachtoffers. Het einde van een taboe? - Debat met Patrick Dassen, Krijn Thijs en Hinke Piersma

In het publieke debat in Duitsland is er veel aandacht voor Duitsers als slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog t.g.v. luchtbombardementen en verdrijving uit Midden- en Oost-Europa. Over dit verdachte thema wordt nu vrijer en met minder zelfcensuur gesproken dan voorheen. Hoe verklaren we deze plotselinge aandacht? Door wie, waarom en hoe wordt er over welke slachtoffers gesproken? Is dit debat een revisionistische poging om te komen tot een herverdeling van schuld en leed of is er meer aan de hand? De te bespreken bundel van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) toont de complexiteit en veelzijdigheid van het debat en de nog steeds moeizame omgang met het verleden.

Patrick Dassen (1961) promoveerde op Max Weber en het probleem van de moderniteit in Duitsland, 1890-1920 (1999). Hij werkte bij het DIA, sinds 2004 aan de RUL, en schreef voor de bundel over geallieerde bombardementen.

Krijn Thijs (1976) werkt bij het DIA en de RUL. Hij promoveerde op Drei Geschichten, eine Stadt (2006), over de manieren waarop communisten, nazis en democraten de geschiedenis van Berlijn duidden. In de bundel schreef hij over de Westduitse herinneringscultuur in de jaren tachtig.

Hinke Piersma (1964) is historicus en als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. In 2005 verscheen haar proefschrift De drie van Breda. Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap 1945-1989. Onlangs publiceerde zij Op Oorlogspad. Jaap le Poole, verzetsmanvoor het leven (Amsterdam 2006) en Doodstraf op termijn. Nederlandse Nacht und Nebel-gevangenen in kamp Natzweiler (Zutphen 2006).

22.00 uur - Borrel naar believen in café P96.

Het Historisch Café van maart wordt mede mogelijk gemaakt door het Duitsland Instituut Amsterdam (www.duitslandinstituut.nl) en Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl).

Komende Historisch Cafés


- Za 31 maart 15-17u: Extra HC in het Koffiehuis van de Koninklijke Hollandsche Lloyd (met Joke Korteweg, H.W. von der Dunk, Fik Meijer en Erika Kuijpers)
- Wo 11 april 20-22u: HC in P96 (met Frans Smits, Jan Luiten van Zanden e.a.)
- Wo 9 mei 20-22u: HC in P96 (met Haleh Gorashi, Bart Wallet e.a.)
- Wo 6 juni 20-22u: Extra HC in P96 (over internationale milieugeschiedenis)
- Wo 13 juni 20-22u: De Slag om Amsterdam in P96 - VU vs. UvA (historische quiz)