Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


P E R S B E R I C H T

TOURINGCARSECTOR VOERT ACTIE IN BRUSSEL

Meerdaagse reizen in gevaar

Op woensdag 14 maart rijden touringcars uit de landen van de Europese Unie in colonne langs het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Tussen 11.00 en 11.30 uur overhandigen de Europese touringcarorganisaties een petitie aan de Europese Commissarissen Barrot en Verheugen om te pleiten tegen de afschaffing van de `twaalf dagen regeling' in de nieuwe rij- en rusttijdenverordening. Op 11 april treedt deze Europese verordening in werking.

De `twaalf dagen regeling' is een uitzondering die nu nog gemaakt kan worden in de huidige rij- en rusttijdenregeling. Het houdt in dat de touringcarbedrijven de wekelijkse vrije dag mogen verschuiven naar de twaalfde dag. Deze uitzondering maakt het mogelijk voor touringcarchauffeurs om in het hoogseizoen en bij lange reizen meer dagen achtereen te werken. Als deze uitzonderingsregel voor de touringcarsector verdwijnt, kan een chauffeur niet langer dan zes dagen achtereen worden ingezet.

De afschaffing van de `twaalf dagen regeling' draagt niet bij aan de verbetering van de verkeersveiligheid, die beoogd wordt in de nieuwe rij- en rusttijdenverordening. Maar het belang van meerdaagse reizen voor de touringcarsector is groot. Ongeveer 20% van de jaaromzet in de sector wordt verdiend met meerdaagse reizen. Vooral Aziatische en Amerikaanse toeristen reizen op deze wijze door heel Europa. De Nederlandse touringcarsector verdient jaarlijks ruim 110 miljoen euro aan de meerdaagse reizen.

Gesprekken van de internationale vervoerorganisatie IRU met de commissarissen Barrot en Verheugen zijn op niets uitgelopen. Om de belangen van de sector te onderstrepen zullen maximaal driehonderd touringcars uit België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Tsjechië en Zwitserland op 14 maart langs het gebouw van de Europese Commissie rijden.

KNV Busvervoer is de branchevereniging van de touringcarondernemers in Nederland. Tweehonderdnegentig touringcarbedrijven met samen ongeveer vierduizend voertuigen zijn lid van KNV Busvervoer die hiermee vijfentachtig procent van de branche vertegenwoordigt.

Den Haag, 7 maart 2007

---
Voor nadere informatie (