Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

Dinsdag 13 maart 2007

wethouder G. E. Houtekamer, Tel. (0111) 452376; 452100

AANTAL SCHOUWEN-DUIVELANDERS MET BIJSTANDSUITKERING BLIJFT DALEN

Schouwen-Duiveland staat op de vierde plaats in de top tien van gemeenten met 30.000 tot 60.000 inwoners, die vorig jaar een afname van het aantal bijstandsgerechtigden kenden. Op Schouwen-Duiveland werd een afname van 19% gescoord en daarmee scoort de gemeente aanmerkelijk beter dan het landelijk gemiddelde van 9%. Momenteel telt Schouwen-Duiveland 245 huishoudens met een bijstandsuitkering. De daling is, naast het ingezette beleid van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg, ook het resultaat van de nauwe samenwerking met het Centrum Werk en Inkomen en De Zuidhoek.
In het laatste kwartaal van 2006 was er sprake van een lichte daling van 260 naar 253 huishoudens met een uitkering. Daarmee wijkt Schouwen-Duiveland af van de trend dat het aantal uitkeringsgerechtigden in de laatste maanden van het jaar altijd licht toeneemt. Die dalende lijn zet zich overigens in het eerste kwartaal van 2007 voort.
Dat de afname van het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering blijft afnemen is volgens Wethouder G.E. Houtekamer te danken aan het succes van het re-integratiebeleid. Dit beleid is er op gericht mensen zo snel mogelijk aan een baan te helpen. "Vanuit de vraag, waar heeft iemand nu recht op: op inkomen of werk, kies ik voor het laatste", aldus wethouder Houtekamer. "Voor mensen die kunnen werken is dat werken."
Samenwerking binnen de keten, gemeente, CWI en UWV, is volgens de wethouder van essentieel belang. Het belang van de klant staat hierbij voorop.
Nu het kabinet van plan is om vanaf 2008 te gaan bezuinigen op het reintegratiebudget, beraadt wethouder Houtekamer zich nu al op innovatie van beleid. Tegenover de bezuinigingen staan landelijk 280 miljoen euro aan investeringen voor participatie en meer bestedingsvrijheid bij inzet van het werkdeel budget. Het werkdeel budget zijn de middelen die de gemeente inzet om haar burgers zo snel mogelijk aan een baan te helpen, dan wel haar burgers daar naar toe te leiden.
De cijfers zijn verzameld door het Centraal Bureau voor de Statistiek en hebben uitsluitend betrekking op huishoudens (thuiswonenden) onder de 65 jaar. Het betreft alleen bijstand voor de kosten van levensonderhoud.