BedrijfsGezondheidsIndex 2006: Mannen zijn stressbestendiger

14.03.2007 / 08:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Lifeguard b.v.

Lifeguard b.v.

BedrijfsGezondheidsIndex 2006: Mannen zijn stressbestendiger

Mannen gaan beter om met stress dan vrouwen. Daardoor zijn zij vitaler en beter inzetbaar op het werk. Dit blijkt uit LifeGuard's jaarlijkse BedrijfsGezondheidsIndex (BGI), een onderzoek onder ruim 4000 werknemers van 39 bedrijven uit verschillende sectoren. Dit jaar is vooral gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn over het algemeen juist fitter, eten gezonder en drinken minder alcohol.

Stress
Mannen scoren beter op 'omgaan met stress' dan vrouwen. Ze zeggen, vaker dan vrouwen dat doen, moeilijke situaties in het werk goed aan te kunnen. Ook pakken ze problemen vaker 'actief' en doelgericht aan. Vrouwen blijken bij problemen iets afwachtender dan mannen en scoren daardoor lager op dit punt. De manier waarop iemand omgaat met stress is van invloed op zijn of haar vitaliteit, geestelijke gezondheid en werkvermogen.

Score van vrouwen
Op een groot aantal punten scoren vrouwen juist hoger dan mannen. Zo is de lichamelijke fitheid van vrouwen beter dan die van mannen; ze zijn gemiddeld sterker en leniger. Vrouwelijke werknemers ontbijten vaker, eten meer vezelrijk voedsel en kiezen vaker voor producten met een laag vet- of cholesterolgehalte. Ook scoren vrouwen beter op alcoholgebruik. Ze drinken minder alcohol dan hun mannelijke collega's; minder vaak en in kleinere hoeveelheden.

Evenwicht
In een aantal gevallen gaat de score gelijk op. Uit het onderzoek blijkt dat zowel 25% van de vrouwen als van de mannen rookt. 'Te lekker' is de belangrijkste reden om niet te stoppen. Voor bewegen geldt dat 38% van de deelnemers voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en dagelijks tenminste dertig minuten lang een matig inspannende activiteit verricht. 64% wil meer gaan bewegen, waarbij 'niet genoeg tijd' de belangrijkste reden is om dit niet te realiseren. Tot slot zegt 57% van de deelnemers af te willen vallen, net als vorig jaar.

BedrijfsGezondheidsIndex
LifeGuard brengt jaarlijks een kort overzicht van de algemene bevindingen uit en koppelt daaraan een 'BedrijfsGezondheidsIndex', een cijfer dat de gemiddelde gezondheid van de bedrijven aanduidt. In 2006 kwam dit cijfer uit op een 7.1, en hoewel dit slechts een kleine verbetering lijkt te zijn ten opzichte van 2005 (toen kwam de BGI uit op een 7,0) is er toch sprake van een significante stijging.
Het principe van de BGI is dat de gezondheid van de medewerkers dé maat is voor de gezondheid van elk bedrijf of organisatie als geheel. 'Het doel van de BGI is om inzicht te krijgen in de gezondheid en inzetbaarheid van de Nederlandse beroepsbevolking.' zegt Folef Bredt, Directeur Research and Development van gezondheidsmanagementbureau LifeGuard. In het onderzoek komen diverse aspecten van gezondheid en inzetbaarheid aan de orde: fysieke en mentale gezondheid, werkvermogen, leefstijl, 'omgaan met stress', werkbeleving en onder andere fysieke fitness.

Het volledige onderzoeksverslag van de BGI 2006 is te vinden op www.lifeguard.nl. Ook wordt er tijdens het Congres Bedrijf in Beweging op 15 maart te Amersfoort aandacht besteed aan de BGI (zie ook www.congresgezondheidsmanagement.nl).

Voor informatie kunt u contact opnemen met Mikkel Hofstee, directeur van LifeGuard (mikkelhofstee@lifeguard.nl 06 29048887) of Folef Bredt, (folefbredt@lifeguard.nl 06 53846307) directeur Research and Development. U kunt ook bellen naar 030-2400638.