Vernieuwingsprogramma IND werpt vruchten af

14.03.07

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft in 2006 een forse verbeteringsslag gemaakt. Zo zijn bestaande achterstanden in aanvragen weggewerkt, is er een forse daling van het aantal klachten en zijn de beslistermijnen sterk verbeterd. Het naar aanleiding van het rapport van de Algemene Rekenkamer (september 2005) in gang gezette vernieuwingsprogramma IND bij de tijd heeft in belangrijke mate bijgedragen aan deze kwaliteitsverbetering.

Reguliere aanvragen

In het jaar 2006 heeft de IND zich tot doel gesteld om enerzijds de oude voorraden op (reguliere) verblijfsaanvragen weg te werken en in nieuwe aanvragen tijdig te beslissen. Hier is de IND ook daadwerkelijk in geslaagd. In 2006 zijn tevens de mogelijkheden om als kennismigrant in Nederland aan de slag te gaan verder uitgebreid. Ook startende ondernemingen kunnen nu kennismigranten in dienst nemen. Verder is verblijf als kennismigrant mogelijk voor wetenschappelijk onderzoekers en artsen in opleiding tot specialist. In 2006 is het aantal aanvragen van kennismigranten meer dan verdubbeld t.o.v. het jaar 2005. Voorts is per 15 maart 2006 de Wet Inburgering Buitenland in werking getreden. Voor de aanvragen van een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) in het kader van gezinshereniging en gezinsvorming betekende dit een daling van ongeveer 20%.

Asiel

In 2006 had het beslissen binnen de wettelijke termijnen bij nieuwe asielinstroom de hoogste prioriteit. In ruim 90% van de zaken is de IND er in geslaagd binnen de gestelde termijn te beslissen. Langdurige asielaanvragen bij de IND horen hiermee tot het verleden. De meeste asielaanvragen werden in 2006 ingediend door personen afkomstig uit de landen Irak, Somalië en Afghanistan.

Terugkeer

Afgelopen jaar heeft het kabinet besloten tot oprichting van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Deze uitvoeringsorganisatie is gericht op het realiseren van (zelfstandige) terugkeer van in Nederland niet rechtmatig verblijvende vreemdelingen. In totaal zijn 30.100 personen in 2006 vertrokken (in 2005 was dit aantal 32.400). Met de start van de Dienst Terugkeer & Vertrek is dit de laatste keer dat de IND deze cijfers publiceert.

Naturalisatie

Het aantal naturalisatieverzoeken is in 2006 gestegen ten opzichte van vorig jaar (van 21.300 naar 28.200). Er zijn bij de behandeling van naturalisatieaanvragen vanuit Nederland geen achterstanden. Voorts is de verplichte naturalisatieceremonie met succes ingevoerd.

Medewerkers van de IND zijn in 2006 enkele maanden naar Aruba geweest om daar bijstand te verlenen bij de oprichting van een nieuwe toelatingsorganisatie (de DIMAS). Het wegwerken van de achterstanden naturalisatieverzoeken op Aruba is daardoor goed op gang gekomen. Het merendeel van deze verzoeken ligt inmiddels bij de IND om op te beslissen.

Klachten

Het aantal klachten is in 2006 met 25% gedaald (9.842 klachten tegen 13.215 klachten in 2005). Het merendeel van de klachten (93%) werd binnen de termijn van zes weken afgehandeld. Door de introductie van een nieuw klachtenregistratiesysteem eind 2005 is de IND sneller in staat een verandering in klachtentrends te ontdekken. Hierdoor is de IND beter in staat om te leren van klachten en wordt tegemoet gekomen aan één van de kritiekpunten van de Algemene Rekenkamer. Eind 2006 is op de internetsite van de IND een digitaal klachtenformulier geplaatst, wat bedoeld is om het klagers makkelijker te maken hun klacht in te dienen.

Bereikbaarheid

De telefonische bereikbaarheid is in 2006 verder verbeterd naar 86% (norm 80%). In totaal zijn in 2006 circa 1.425.700 miljoen telefonische vragen gesteld. De meeste vragen betroffen reguliere verblijfsprocedures.


----------------------

Categorieën: Bestuur, Migratie en integratie

Bron: Ministerie van Justitie

Martin Bruinsma

070 370 6266

4944