Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 14 maart

Fryslân, 14-03-2007 o Politieberichten van dinsdag 13 maart 07.00 uur t/m woensdag 14 maart 07.00 uur.

Drachten: politie houdt vier verdachten aan voor brandstichting De politie heeft vier mannen van 19,21,23 en 23 jaar uit Drachten aangehouden op verdenking van brandstichting. In de nacht van vrijdag 10 oktober op zaterdag 11 oktober 2003 werd op een parkeerterrein aan de Sint Jansberg een auto van een 35-jarige Drachtster in brand gestoken. De brand sloeg over naar zeven andere autos die daardoor zwaar beschadigd raakten. De schade liep in de duizenden euros. Begin februari van dit jaar kreeg de politie een tip over deze brand. Naar aanleiding van deze tip werd besloten om een nieuw onderzoek te startten. De politie kon uiteindelijk de vier Drachtsters aanhouden en na verhoor bekenden ze de brandstichting. De aanleiding voor de brandstichting was een zakelijk geschil. Door de politie is proces-verbaal opgemaakt, waarna de vier in vrijheid zijn gesteld. Dit in afwachting van verdere strafvervolging.

Steggerda: politie rolt hennepkwekerij in woning op
De politie heeft maandagochtend in een woning aan de Pepergaweg een hennepkwekerij opgerold. Agenten assisteerden een deurwaarder bij de ontruiming van de woning. Bij toeval werd op de bovenverdieping van de woning een kwekerij met 386 hennepplantjes ontdekt. De apparatuur en de hennep zijn in beslaggenomen en vernietigd. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. De 64-jarige bewoner wordt voor een gesprek op het politiebureau uitgenodigd.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor mishandeling
De politie heeft dinsdagmiddag op de Wirdumerdijk een 35-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van mishandeling. De man werkte op het Sixmaplein een 31-jarige stadsgenoot naar de grond en schopte hem vervolgens een aantal keren tegen zijn hoofd. Omdat de politie beschikte over een goed signalement kon de verdachte na een korte zoektocht op de Wirdumerdijk worden aangehouden. De Leeuwarder is voor nader onderzoek ingesloten. De politie onderzoekt de aanleiding van de mishandeling.

Sneek: snelheidscontrole
De politie heeft dinsdagochtend een snelheidscontrole gehouden op de Zuidwesthoekweg. Omdat hier aan de weg wordt gewerkt, geldt er een lokale snelheid van 30 kilometer per uur. In totaal heeft de politie 130 autos gecontroleerd, hiervan reden 11 automobilisten te hard. De hoogst gemeten snelheid was 77 kilometer per uur.

Reduzum: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Legedyk. Dinsdagmiddag kwam men de woning binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werd onder andere een computer, een digitale fotocamera, een dvd-speler en een groot aantal dvds en cds weggenomen. De 42-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Fryslân: twee rijbewijzen ingevorderd na snelheidsovertredingen De politie heeft dinsdag van twee automobilisten het rijbewijs ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Dinsdagochtend werd op de Vinkegavaartweg in De Hoeve een 37-jarige automobilist uit de gemeente Littenseradiel gecontroleerd. De man passeerde de snelheidscontrole met de lasergun met 116 kilometer per uur. Op de Vinkegavaartweg is 60 kilometer per uur toegestaan. Dinsdagmiddag werd een 39-jarige automobilist uit Hoogezand gecontroleerd op de Kwelderweg nabij Kollumerpomp. Op deze weg is een snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. De Groninger passeerde de controle met 132 kilometer per uur. Van beide automobilisten werd het rijbewijs ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: bestuurder van quad aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag op de Parallelweg een 18-jarige bestuurder van een quad uit Wolvega aangehouden. Agenten zagen dat de man geen helm droeg. Toen ze hem hiervoor een bekeuring wilden geven, weigerde de verdachte zijn identiteitsbewijs te overhandigen. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau om daar zijn identiteit vast te stellen. Na onderzoek bleek tevens dat de quad niet was verzekerd en dat de inwoner van Wolvega niet beschikte over een geldig bromfietscertificaat. Voor al deze feiten is proces-verbaal opgemaakt, waarna de man het bureau mocht verlaten.

Dokkum: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding. Dinsdagmiddag omstreeks 17.40 uur reed een 20-jarige automobiliste uit Engwierum op de Lauwersseewei. Uit tegenovergestelde richting naderde een donkere personenauto. De bestuurder van deze auto kwam ter hoogte van hectometerpaal 57.9 op de weghelft van de vrouw uit Engwierum terecht. De automobiliste stuurde naar rechts, maar de spiegels van beide autos raakten elkaar. Door de klap sloeg ook de ruit van de auto van de vrouw kapot. De bestuurder van de donkere auto is na de aanrijding doorgereden. De politie komt graag in contact met deze bestuurder of met getuigen van de aanrijding. Zij kunnen zich bij de politie melden via 0900 8844.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal tas
De politie onderzoekt de diefstal van een tas van een 68-jarige inwoonster van Holwerd. De vrouw liep dinsdagavond over de Keizerskroon en wilde de deur van een poort openen. Plotseling werd het slachtoffer vastgepakt en werd er aan haar tas getrokken. De vrouw kreeg een klap en kwam ten val, waarna een onbekende man er met haar tas vandoor ging.

Hallum: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Ljouwerterdyk een 22-jarige automobilist uit Hallum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De man werd gecontroleerd en blies een A. Hierop werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. De beginnende bestuurder blies 495 ug/l. Naast een proces-verbaal en een rijverbod van vijf uur, werd ook het rijbewijs ingevorderd.

Balk: brand in woning
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de brandweer van Balk geassisteerd bij een brand in een woning aan De Dammen. Door vermoedelijk kortsluiting ontstond brand in de garage. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de garage en de woning veel vuur-, rook- en waterschade opliepen. Bij de brand deed zich geen persoonlijk letsel voor.