Bijna de helft van de jongeren wil emigreren

14.03.2007 / 08:56 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Samhoud

Samhoud

http://www.samhoud.nl/index.php?id=1?=1

Persbericht
Woensdag 14 maart 2007

Bijna de helft van de jongeren wil emigreren
De jeugd heeft de toekomst, maar die toekomst ligt niet in Nederland

Uit recent onderzoek in opdracht van Visie21 blijkt dat 44% van de jongeren in de toekomst wil emigreren naar het buitenland. Dit is een van de conclusies die aanleiding gaven tot de oprichting van het Jeugdkabinet. Het Jeugdkabinet kondigt in het regeerakkoord zowel beleidsmatige als bijzonder concrete maatregelen aan. Zo wil het kabinet onder meer dat sport de binding in de samenleving vergroot, dat jongeren brommer gaan rijden op ethanol en dat er vrolijker uniformen gedragen gaan worden.

Aanstaande donderdag presenteren premier Jip Samhoud en zijn 7-koppige ministersploeg het Jeugdregeerakkoord aan Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. Het adres is: Bilderberg Landgoed Lauswolt, Van Harinxmaweg 10, 9244CJ Beetsterzwaag. Aanvang: 10.30 uur. Om 11.00 uur zal het jeugdregeerakkoord worden gepresenteerd aan minister Rouvoet.

94% van de jongeren vindt dat er iets moet veranderen
Maar liefst 94% van jongeren tussen 13 en 19 jaar vindt dat er iets moet veranderen in Nederland. Ten eerste moet de criminaliteit omlaag. Net als de zeespiegel: de toestand van het milieu baart de jeugd zorgen. Ten derde vinden jongeren dat het asielbeleid duidelijker en eerlijker moet worden.

Interview/NSS peilde in opdracht van Visie21 de mening van meer dan 600 jeugdige Nederlanders en kwam tot deze en meer conclusies. Jip, die in 2006 al meewerkte aan de Visie21 toekomstvisie voor en door Nederlanders, wilde daar iets aan doen. Want niet alles is negatief: '61% van de jongeren is trots op Nederland. Dat is een goede basis om te werken aan een beter Nederland, te beginnen met het vergroten van de onderlinge verbondenheid', aldus de 17-jarige jeugdpremier Jip Samhoud.

Vergroten van de verbondenheid
Volgens het Jeugdkabinet is de stem van de jeugd essentieel voor de toekomst van Nederland. Daarom is zij altijd in contact met andere jongeren: via onderzoeken, digitale communicatie, grootschalige evenementen en een eigen lespakket voor scholen. Na Beetsterzwaag volgen bijvoorbeeld grote evenementen op 4 scholen waar telkens 100 jongeren zich buigen over dit akkoord en over de vragen uit het onderzoek.

Lespakket
Vanaf april is bovendien een lespakket beschikbaar. Scholen kunnen klassikaal werken aan een visie voor Nederland en met de uitkomsten helpen ze het Jeugdkabinet aan nieuwe informatie. Daarnaast staat het Jeugdkabinet via internet continu in contact met jongeren uit heel Nederland. Met de informatie die het Jeugdkabinet verzamelt, kan het de regering Balkenende IV regelmatig op de hoogte houden en goede adviezen geven.