Versnelde ICT-opleiding voor hoger opgeleide allochtoon succes

14.03.2007 / 09:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Open universiteit nederland

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

In oktober is ROC Arcus College in samenwerking met de Open Universiteit Nederland een opleidingstraject gestart voor hoger opgeleide allochtonen. Doel van het project is allochtonen die in het land van herkomst een hbo- of academische opleiding hebben genoten, versneld aan een arbeidskwalificatie op ICT-gebied te helpen. Het project verloopt voorspoediger dan verwacht. Binnen een jaar zullen de meeste deelnemers hun (tweejarige) opleiding afronden. Uitzicht op een baan is er ook al.

Hoger opgeleide of academisch geschoolde professionals die vanuit het buitenland naar Nederland komen, kunnen hier doorgaans niet meteen aan de slag in hun eigen discipline. Vooral de taal- en cultuurverschillen vormen een struikelblok. Om ervoor te zorgen dat zij hun talenten zo snel mogelijk optimaal kunnen inzetten, heeft het Arcus College (ROC in Heerlen) samen met de Open Universiteit Nederland een versnelde ICT-opleiding ontwikkeld. De deelnemers hebben verschillende achtergronden, maar zijn geplaatst op basis van hun opleidingsniveau. Daarnaast beschikken ze allemaal over enige affiniteit met ICT.

Brede ondersteuning
De Open Universiteit stelt de opleidingsruimte en benodigde faciliteiten beschikbaar, het Arcus College verzorgt de les. Naast ICT-specifieke lessen, volgen de deelnemers het inburgeringsprogramma, krijgen ze taalles en eventuele aanvullende vormen van ondersteuning.
Als pleitbezorger van een leven-lang-leren is de Open Universiteit een warm voorstander van deze aanpak.

Leren en werken
De opleiding is een traject waarbij de deelnemers leren en werken combineren. Een groot deel van de deelnemers loopt tijdens de opleiding stage bij de Open Universiteit, waar zij helpen bij de configuratie van computersystemen. De komende maanden volgen nog stages bij andere organisaties. Tijdens een speciale Open Dag die eind november plaatsvond toonden diverse instellingen en bedrijven uit de regio interesse in de deelnemers. Nieuwe stageplaatsen en zelfs arbeidsmarktperspectieven komen hiermee in zicht. Naar verwachting zal een aanzienlijk aantal deelnemers hierna aanvullende ICT-opleidingen willen volgen aan het Arcus College of aan de Open Universiteit Nederland.

Hersteld vertrouwen in de Toekomst
Het ICT-project voor hoger opgeleide allochtonen is één van de lijnen binnen het HIT-traject van het Arcus College. HIT staat voor 'Hersteld vertrouwen in de Toekomst' en helpt allochtonen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving én geeft ze een meerwaarde op de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende lijnen uitgezet in de vakgebieden zorg, administratie, horeca en techniek. Bij deze lijnen leren de deelnemers een vak op basisniveau (niveau 1 'assistent'). Het ICT-project is het enige HIT-project dat zich richt op een hoger opgeleide doelgroep en dus ook een hoger opleidingsniveau heeft.