Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
14 maart 2007

Tien miljoen voor nieuwe regeling actief randenbeheer

Provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen en de ZLTO investeren tot 2013 in een nieuwe regeling voor actief randenbeheer in Brabant. Met 47% cofinanciering vanuit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) is 10 miljoen euro beschikbaar voor de regeling Actief Randenbeheer Brabant.

De regeling Actief Randenbeheer Brabant, die al van 2002 tot en met 2006 van kracht is geweest, is vernieuwd. Naast waterkwaliteit staat nu ook biodiversiteit centraal. Perceelsranden langs watervoerende sloten gaan fungeren als buffer tegen verontreiniging van oppervlaktewater. Bovendien bieden ze ruimte voor natuurlijke ontwikkeling die leidt tot meer biodiversiteit. In de nieuwe regeling wordt tevens rekening gehouden met praktische zaken als slootonderhoud en de bereikbaarheid van percelen. Het doel is om 2700 kilometer actief beheerde randen te realiseren. Speciale aandacht gaat uit naar gebieden die invloed kunnen uitoefenen op de milieukwaliteit van natte natuurparels en het Volkerak-Zoommeer.

Informatie en aanmelding
Belangstellende boeren en tuinders kunnen voor meer informatie en aanmelding terecht bij hun waterschap. Verder is informatie te vinden op www.randenbeheerbrabant.nl.

Pilot
De bijna 700 boeren en tuinders die de afgelopen vijf jaar hebben meegedaan aan het pilotproject Actief Randenbeheer Brabant, vormen het fundament onder de nieuwe regeling. Hun deelname heeft ertoe bijgedragen dat de partijen een praktische regeling hebben kunnen ontwerpen, die op relatief eenvoudige wijze leidt tot een gezonder en aantrekkelijker buitengebied.

Actief Randenbeheer Brabant (ARB)
ARB is een regeling voor agrarisch ondernemers die willen meewerken aan schoner oppervlaktewater en meer biodiversiteit in het Brabantse buitengebied. Voor het aanleggen van bufferstroken tussen sloten en teeltgewassen krijgen deelnemers aan de regeling een vergoeding. Het project is een gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant, de waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas, De Dommel en Rivierenland en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). De regeling loopt van 2007 tot en met 2013. Er is een budget beschikbaar van 10 miljoen euro waarvan 47% wordt gefinancierd vanuit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) en 53% door de projectpartners. Waterschap Brabantse Delta treedt op als projectverantwoordelijke. De projectleiding is in handen van ZLTO Projecten.

EINDE PERSBERICHT
----------------------------------
Noot voor de pers:

- Dit is een gezamenlijk persbericht van de projectpartners van het project Actief Randenbeheer Brabant.
- Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper Lambregts, Waterschap Brabantse Delta, tel. 076-564 15 47 of Walter Jacobs (projectcommunicatie), tel. 013-583 63 70, e-mail wjacob@zlto.nl.
- Voor nadere informatie kunt u ook terecht op www.randenbeheerbrabant.nl.


---- --